Sandt eller falsk: Kan stramme BH’er og stress give kræft?

16x9
Modelfotos Foto: Scanpix

Kan stress, stramme BH'er, for meget kaffe og mobiltelefonens stråling øge risikoen for, at du får kræft?

Der findes mange undersøgelser, forklaringer men også myter om den sygdom, der slår flest danskere på under 65 år ihjel hvert år.

Men det er ikke alle forklaringer, der er sande og hos Kræftens Bekæmpelse oplever at nogle misforståelser er mere udbredte end andre. 

- Jeg tror, at myten om at stress giver kræft, er meget udbredt. Og så dukker myten om, at en stram BH eller bøjle-BH skulle øge risikoen for kræft også op med mellemrum, fortæller overlæge hos 'Kræftens Bekæmpelse' Iben Holten.

 I uge 43 sætter TV 2 og Kræftens Bekæmpelse fokus kræft, når de sammen med danskerne samler ind til kampen mod sygdommen, og i den forbindelse har vi samarbejde med Kræftens Bekæmpelse samlet en liste over en række fup og fakta om kræft. Du kan se listen her: 

Modelfoto
Modelfoto Foto: Scanpix

Stress kan give kræft: Falsk
En kræftcelle er en biologisk hændelse, en såkaldt mutation og negative følelser såsom stress kan ikke skabe denne mutation. Men usund livsstil kan øge risikoen for kræft, og nogle mennesker forsøger at håndtere stress ved for eksempel at ryge, drikke alkohol eller øge indtaget af usunde fødevarer. Det kan være sådan, at myten er opstået.

Modelfoto
Modelfoto Foto: Scanpix

Moderat forbrug af kaffe mindsker risikoen for kræft: Sandt
En række videnskabelige undersøgelser viser, at omkring tre-fire kopper kaffe om dagen sandsynligvis mindsker risikoen for kræft i lever, mundhule, svælg, livmoder samt tyk- og endetarm. Men det er vigtigt, at man holder sig til de moderater mængder kaffe, enkelte mere usikre undersøgelser viser nemlig, at et meget højt kaffeforbrug kan øge risikoen for blære- og lungekræft.

Modelfoto
Modelfoto Foto: Scanpix

Kræft kan smitte: Falsk
Kræft kan hverken smitte via blod eller slimhinder, som for eksempel ved samleje. Forvirringen kan være opstået, fordi den seksuelt overførte HPV-virus kan give livmoderhalskræft, men at være smittet med HPV-virus er ikke det samme som at være blevet smittet af kræft, man har derimod fået en virus, der kan føre til kræft.

Modelfoto
Modelfoto Foto: Scanpix

Overvægt øger risikoen for visse kræftformer: Sandt
Stærk overvægt ved vi øger risikoen for en række kræftformer, som blandt andet tyk- og endetarmskræft, brystkræft efter overgangsalderen hos kvinder, spiserørskræft, nyrekræft, livmoderkræft og kræft i bugspytkirtlen. Og man har mistanke om en sammenhæng med en række yderligere kræftformer.

Modelfoto
Modelfoto Foto: Scanpix

Stram BH kan give brystkræft: Falsk
Man får hverken brystkræft eller knoglekræft af at gå med stramme BH’er eller BH’er med bøjle. Man ved fra billedkunsten, at brystkræft har eksisteret, længe før BH’en blev opfundet, fordi der findes billeder af kvinder med forskellige former for kræftsvulster langt tilbage i tiden. Årsagerne til, at mennesker udvikler kræft, findes i vores livsstil, i miljøet og i arvelige forhold.

Modelfoto
Modelfoto Foto: Scanpix

Alkohol øger risikoen for visse kræfttyper: Sandt
Sammenhængen mellem indtag af alkohol og en øget risiko for kræft er veldokumenteret af blandt andet Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Alkohol og dets nedbrydningsprodukter er kræftfremkaldende og øger blandt andet risikoen for brystkræft hos kvinder. Dette skyldes formentlig både en påvirkning af de kvindelige kønshormoner i ugunstig retning, og en direkte kræftfremkaldende effekt på cellerne i brystet.

Modelfoto
Modelfoto Foto: Scanpix

Spis økologisk, hvis du vil undgå kræft: Delvist falskt
På nuværende tidspunkt findes der ikke undersøgelser, der entydigt viser, at det skulle være bedre at spise økologisk frugt og grønt frem for ikke-økologisk, hvis man vil undgå kræft.  Selvom nogle af de pesticider, der bruges i forbindelse med ikke-økologiske varer, er under mistanke for at være kræftfremkaldende, er niveauerne af pesticidresterne langt under grænseværdierne.

Til gengæld kan det være en god ide at vælge økologisk, når det kommer til forarbejdede kødprodukter som pølser og pålæg, da de ofte indeholder en række tilsætningsstoffer, som kan omdannes til nitrosaminer, der kan være kræftfremkaldende. Det er dog under alle omstændigheder vigtigt at begrænse mængden af forarbejdede kødprodukter, da de også af andre årsager kan øge risikoen for kræft..

Modelfoto
Modelfoto Foto: Scanpix

Frugt og grønt beskytter mod kræft: Delvist sandtDer findes ikke undersøgelser, der entydigt peger på, at bestemte stoffer i frugt og grønt nedsætter risikoen for kræft, det er dog noget der forskes en hel del i, og hvor vi bliver klogere i løbet af de næste år. Til gengæld ved vi allerede nu, at et højt forbrug af frugt og grønt (600 gram om dagen), og specielt de grove grøntsager, der mætter godt, afholder folk fra at spise andre usunde fødevarer, og derfor nedsætter risikoen for overvægt, hjertekarsygdomme og diabetes, hvor både overvægt og diabetes kan øge risikoen for kræft. 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Redaktionen: Da der findes divergerende undersøgelser omkring, hvorvidt stråling fra mobiltelefoner kan give kræft, har redaktionen fjernet dette punkt, efter artiklen blev udgivet. 

 

Så mange døde af kræft i 2013

Antallet af kvinder per 100.000 indbygger, der er døde af kræft i 2013 (Aldersstandardiseret rate pr. 100.000 indbygger)

Danmark: 214,7

Sverige: 177,9

Norge: 176,9

Finland: 156,5

Antallet af mænd per 100.000 indbygger, der er døde af kræft i 2013:

Danmark: 299, 9

Norge: 265

Sverige: 237,8

Finland: 241,9

Kilde: NORDCAN

 

Befolkningsundersøgelsen

  • Kræftens Bekæmpelses befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred’ har fra 1993 til 1997 samlet oplysninger fra over 57.000 danskere i alderen 50 til 64 år
  • De har doneret blod-, urin- og fedtvævsprøver, negleklip samt information om deres kost og livsstil, som indtil videre har bidraget til mere end 600 nationale og internationale forskningsprojekter
  • Kræftens Bekæmpelse er netop gået i gang med en udvidelse af den oprindelige undersøgelse. Under titlen ’Kost, kræft og helbred - Næste generationer’ vil forskerne lave en ny stor indsamling af data fra børn og børnebørn til de mange tusinde deltagere
  • Målet er at forbedre danskernes levevaner og forebygge sygdomme