Se opskriften på Sportskagen fra 'Jul i konditoriet'

16x9
Sportskagen fra 'Jul i konditoriet'. Foto: TV 2

Marianne fra La Glace laver sportskage i TV 2s juleserie 'Jul i konditoriet'.

I program 3 i serien Jul i Konditoriet ser vi et lille klip med en af La Glaces mest ikoniske kager, nemlig sportskagen. Den har været den mest solgte kage i konditoriet i 125 år.

Sportskagen er opkaldt efter teaterstykket Sportsmænd skrevet af Otto Benzon og første gang opført på Folketeateret den 18. november 1891.

Marianne fra La Glace fortæller: ”Man ved ikke præcist hvor kagen kom ind i stykket. Muligvis var det en pyntekage på buffeten, muligvis blev den smidt i hovedet på hinanden under et forrygende skænderi og muligvis var det en receptionskage. Vi ved det ikke. Blot at det har været den mest solgte kage i La Glace gennem 125 år. For mange mennesker gælder det, at siger man Conditori La Glace siger man også SPORTSKAGE.”

Sportskagen består af makronbund, knust (hjemmebrændt – naturligvis) nougat i flødeskum og vandbakkelser dyppet i karamel.

OPSKRIFT:

Makronbund

  • 200 g sukker
  • 100 g grov marcipan
  • 1-2 æggehvider

Bland marcipanen og sukkeret sammen. Tilsæt friske æggehvider, indtil massen virker grødet.

Smør massen ud i en cirkel på bagepapir, og bag i ca 25 minutter ved 160 grader.

Vandbakkelser

  • 4 dl vand
  • 200 g smør
  • 200 g mel
  • 3 dl hele æg

Bring vand og smør i kog – det skal spilkoge. Tilsæt mel under kogningen, og rør godt igennem. Lad det køle ned et øjeblik, og tilsæt derefter æggene lidt adgangen, indtil konsistensen er glat. Sæt vandbakkelserne på en ren bageplade med en sprøjtepose - den skal have en omkreds på størrelse med en 5-krone. Bag i 30 minutter ved 190 grader. Ovnen må ikke åbnes undervejs.

De afkølede vandbakkelser dyppes i karamel – se nedenfor – og sættes på bagepapir.

Karamel

  • 1,5 dl vand
  • 250 g sukker
  • 125 g glycose

Vand og sukker varmes i en tykbundet gryde. Glycose tilsættes, når massen er på kogepunktet, og karamellem koges til den er 140 grader varm.

Nougatkrokant

  • 200 g flormelis
  • 20 g hakkede hasselnødder
  • 50 g sukker

Varm sukkeret op under let omrøring, indtil den flydende sukkermasse er mørkebrun. Tilsæt flormelis lidt efter lidt og derefter hasselnødder. Den gyldenbrune krokant køles ned og knuses til små krummer.

Flødeskum

  • 12 dl piskefløde piskes

Montering

Læg makronbunden på et kagefad. Bland den piskede flødeskum med den knuste nougat, og form den til en halv fodbold (det er trods alt en sportskage). Sæt de karamellerede vandbakkelser på parvist rundt om kagen. Til sidst pyntes med flødeskumsblade, der er sprøjtet med en flad tylle.