På TV 2: Skolen - verdensklasse på 100 dage

16x9

Kan en fluesmækker gøre danske skoleelever bedre til at læse og regne?

Næppe. Men hvis man tilsætter nogle af de nyeste pædagogiske metoder, en viljefast skoleleder, en forandringsvillig og hårdtarbejdende lærerstab, en flok videbegærlige elever, en positiv forældregruppe og en kommune, der bakker det hele op, så sker der noget. Det kan seerne opleve, når TV 2 fra torsdag 4. september 2008 viser dokumentarserien "Skolen - verdensklasse på 100 dage".

Danmark har en af verdens dyreste folkeskoler, alligevel går noget galt, for Pisa-undersøgelser viser, at hver femte elev, der går ud af folkeskolen, ikke har lært det, han/hun skulle. I "Skolen - verdensklasse på 100 dage" kan seerne følge en helt almindelig folkeskoles kamp for at rykke op blandt verdens bedste.

- På TV 2 blev vi voldsomt inspireret af de resultater, ni elever opnåede i "Plan B", som vi viste i foråret 2007. Næste skridt er derfor helt naturligt at afprøve modellen med de forskellige læringsstile på en hel skole, siger TV 2s programdirektør Palle Strøm.

Seriens otte programmer er optaget på Gauerslund Skole ved Vejle. Den nedslidte skoles forvandling starter i august sidste år, da 33-årige Magnus te Pas overtager ledelsen. Hver dag står alt for mange af eleverne i kø foran Magnus' kontor, fordi de forstyrrer undervisningen i klasserne. Skolen mangler fællesarealer, skolegården er en kedelig asfaltjungle, og det er svært at rekruttere nye lærere. Det kan den ambitiøse skoleleder ikke leve med, så da muligheden for at deltage i TV 2s store undervisningsprojekt dukker op, takker han ja.

- "Skolen - verdensklasse på 100 dage" er for mig moderne public service. Projektet handler om at gøre vores alle sammens folkeskole endnu bedre. Både for samfundets skyld, men også for at børn i endnu højere grad kan se deres egne potentialer. Og kan det lade sig gøre i Gauerslund, kan det formentlig også lade sig gøre på alle andre danske skoler, siger Palle Strøm.

Svend Erik Schmidt er ekspert i den pædagogiske metode, der kaldes "læringsstile". Et princip, der tager udgangspunkt i, om den enkelte elev lærer bedst ved at se, høre, røre eller gøre. Svend Erik, der også stod bag TV 2-serien "Plan B", er manden, der skal stå skoleleder Magnus te Pas og de ansatte på Gauerslund Skole bi i de 100 dage, projektet løber.

Social change - ny tv-trend
Programformatet bag "Skolen - verdensklasse på 100 dage" er udviklet i samarbejde mellem TV 2 og produktionsselskabet Blu. Serien har rødder i en ny tv-trend kaldet "social change", en genre der bygger på ideen om at gøre en forskel i samfundet.