Ny dokumentar: De bortførte børn

16x9

I TV 2s nye dokumentarserie "De bortførte børn", der har premiere mandag 2. januar kl. 20.00, går TV 2 sammen med skuespiller Janus Nabil Bakrawi ind i fire sager om bortførte børn.

Janus blev selv som syvårig bortført til Jordan af sin far og kom først hjem fire år senere.

Det ligger derfor Janus meget på sinde at åbne offentlighedens øjne for den manglende hjælp, der gives til de bortførte børn, der er efterladt magtesløse rundt omkring i verden.

Husk at du kan se 'De bortførte børn' hver mandag kl. 20.

100 danske børn bortført

Omkring 100 danske børn er lige nu bortført til udlandet af deres far eller mor. Mange bortførte børn får ingen hjælp. De lever i uvished langt væk fra Danmark. Børnene er blevet fjernet fra deres far eller mor og fra deres kammerater og trygge tilværelse i Danmark. Deres familier i Danmark oplever, at de danske myndigheder svigter de bortførte børn. I jagten på Diana og hendes far kommer Janus langt omkring fra USA til Israel. Janus må tage avanceret teknologi i brug, presse myndighederne og konfrontere faderens familie og venner rundt omkring i verden, før jagten giver resultat.

Selv bortført som barn

Janus Nabil Bakrawi ved fra sin egen bortførelse, at det har store konsekvenser for børnene at blive fjernet fra alt, de kender. Da Janus Nabil Bakrawi var syv år, bortførte hans far ham fra en tryg barndom hos moderen i Danmark.

Faderen tog ham med til en fjern landsby i Jordan, hvor han var de næste fire år. Han kendte ikke sproget og sin arabiske familie. Han måtte lære at klare sig selv, og han var nødt til at slå fra sig for at overleve jungleloven. Da Janus far opgav sit forehavende og tog tilbage til Danmark, var Janus en arabisk dreng, der havde glemt alt om Danmark og sproget, og det satte sine spor hos den 11-årige Janus.

Han endte på børnehjem og ungdomspension og var godt på vej ud i en kriminel glidebane, da han heldigvis kom ind i teatrets verden. Men de barske oplevelser har uden tvivl sat deres præg på Janus' liv.

Sager trækker i langdrag

Dokumentarserien "De bortførte børn" afdækker, at de danske myndigheder ofte er for passive, hvis det bortførte barn for alvor skal have hjælp.

Politiet er for langsomme til at stoppe bortføreren i lufthavnen, selv om der er slået alarm. Bortføreren kan gemme sig et sted i udlandet, mens politiet gør meget lidt for at finde barnet.

Udenrigsministeriet får ikke de bortførte børn hjem fra lande som f.eks. i Mellemøsten, hvor Danmark ikke har en udleveringsaftale. Og når børn bliver bortført til lande, der har forpligtet sig til at sende de danske børn hjem, trækker sagerne i langdrag til skade for barnet og den efterladte forælder.