Basta i bakspejlet

16x9
Klamydia Foto:

Den seneste Basta-sæson afslørede en række forhold, hvor forbrugerne blev behandlet urimeligt eller for en række store virksomheders vedkommende forsøgte at løbe fra ansvaret. Ofte lovede virksomhederne bod og bedring, men hvad skete der, efter Basta slap sagen? Vi vendte tilbage for at kontrollere, om løfterne blev holdt.

Bassingården gav tomme løfter
Søren Falksen fra Esbjerg og familien Andersen købte begge et spabad hos firmaet Bassingården i Karlslunde. Men begge familier endte med at have et boblende spabad, de kun turde kigge på. Spabadene var utætte og fyldt med fejl. Trods mange løfter fra Bassingården, blev fejlene aldrig udbedret. Søren Falksen fik rettens ord for, at han skulle have sine 23.000 kroner tilbage, og direktøren fra Bassingården Henrik Iserhorst lovede da også begge familier bod og bedring.

Men her tre måneder efter Bastas udsendelse har de to skuffede familier endnu ikke fået pengene tilbage. Søren Falksens advokat Thomas Phillip har allerede tre verserende sager mod Bassingården. Basta fik efter udsendelsen et stort antal henvendelser fra vrede kunder, der havde handlet med Bassingården, men kunderne står i en svær situation, hvor det kan være vanskeligt at få pengene retur.

Opgav kampen mod Tryg
Vi fortalte i september historien om familien Jacquemots årelange kamp mod forsikringsselskabet Tryg. Familien måtte i to omgange flytte fra deres nyindkøbte hus, fordi en vandskade havde forårsaget store mængder af skimmelsvamp under husets gulve. Første gang betalte forsikringsselskabet, men i anden omgang nægtede Tryg at betale for renoveringen, selv om grunden til den nyopståede skimmelsvamp skyldes dårligt udført reparationsarbejde.

På trods af at alle rapporter viste, at den nye skimmesvamp skyldtes fejl fra den første reparation, nægtede Tryg at betale den nye renovering, som forsikringsselskabet selv havde ladet udføre. I Basta-studiet afviste kommunikationsdirektør Troels Rasmussen, at man havde forhalet sagen, selv om den havde taget flere år. Vi besøger nu familien igen og får at vide, at de har opgivet kampen mod Tryg, selv om alle rapporter pegede på, at de havde ret. Familien indgik et forlig med forsikringsselskabet på 100.000 kroner for at redde deres privatliv. Hele sagen kommer til at koste familien 650.000 kroner.

Klamydiatest fjernet fra markedet
Hver tiende dansker mellem 18 og 25 år har kønssygdommen klamydia. Størstedelen har sygdommen uden at vide det. Det danske firma Medigroup lancerede i foråret en gør-det-selv-test, på trods af at der i Norge var voldsom kritik af testen. Basta udførte i samarbejde med læger fra Skejby Sygehus i Århus en større undersøgelse af, om klamydiatesten nu også virkede. 50 piger deltog i testen i Århus. Resultatet var nedslående. Fem piger, der ifølge testen var positive, havde ikke klamydia, mens tre piger, der blev erklæret raske, rent faktisk havde klamydia. Dette er ifølge lægerne, som udførte en kontrollerende DNA-analyse, helt uacceptabelt. I studiet mente direktøren fra Medigroup, at testen trods de mange fejl var et godt alternativ for de unge, fordi de satte fokus på eventuelle symptomer og efterfølgende kunne gå til deres egen læge. Alligevel trak Medigroup straks testen midlertidigt tilbage i Danmark. Og for få uger siden besluttede Medigroup sig så for at trække testen helt ud af markedet i hele Skandinavien.

HTH gav rabat til utilfredse kunder
I september kiggede vi på Danmarks største køkkenleverandør HTH. En række kunder fik i stedet for et nyt køkken flere måneders kaotisk ventetid. Vi besøgte familien Knudsen i Ringsted og familien Nielsen i Århus. Begge familier ventede i flere måneder på det, de fik løfte om, kun skulle tage en uge. HTH's chef Henning Storm lovede i studiet bod og bedring. Nu skulle de to familier straks have færdiggjort deres køkken. Efter udsendelsen modtog HTH 102 henvendelser fra kunder over hele landet. Familien Nielsen i Århus fik hurtigt ordnet deres køkken. Nu besøger vi familien Knudsen i Ringsted, der gennem måneder var henvist til at lave mad i deres car-port, mens køkkenelementerne stod stablet op i stuen. Begge familier fik efter udsendelsen en klækkelig rabat på deres nye køkken. De har dog skrevet under på at rabattens størrelse skal forblive en hemmelighed.

Engangskamera trukket tilbage
Basta kiggede i starten af november kritisk på de billigste importerede engangskameraer fra de største udbydere i Danmark. Først testede vi billedkvaliteten. Derefter kiggede vi på, hvad kameraerne bestod af. Det viste sig, at flere af kameraerne var genbrugskameraer. Desuden indeholdt 3 af de 4 kameraer bly og bromerede flammehæmmere, som ikke er tilladt i Danmark. Kameraerne må derfor ikke sælges i danske forretninger. Basta sendte en medarbejder til Kina for at dokumentere, at man kan omgå miljøreglerne ved nemt at få falske tilladelser fra de kinesiske producenter. Erik Eisenberg fra Dansk Supermarked kunne i Basta-studiet oplyse, at Dansk Supermarked samme dag ville trække samtlige kameraer tilbage fra deres butikker. Efter udsendelsen gik Miljøstyrelsen ind i sagen og har bedt om dokumentation for lovligheden hos en række danske importører og forhandlere.