Årets Internationale Udgivelse

16x9
Justin Bieber - Purpose Foto: TV 2 Danmark

De nominerede i kategorien Årets Internationale Udgivelse er…

Adel
Adel Foto: Playground/XL Recordings

Adele – 25 (Playground/XL Recordings)

Det er de færreste, der ikke har hørt storhittet 'Hello' brage igennem æteren i år. Singlen blev det velklingende startskud for Adele's tredje album, '25', som er et af de mest populære albums i nyere tid. Det storsælgende værk holder, lige som forløberne '19' og '21', fokus på den smagfulde popsangskrivning, som igen holder fokus på den britiske divas imponerende sangstemme. De nedbarberede, klaverbårne ballader som 'All I Ask' og 'Remedy' er leveret med en inderlighed, der er et tydeligt bevis på, hvorfor Adele har opnået status som en af de mest anerkendte kvinder på den internationale musikscene. Kogt ned til essensen så har den 28-årige sangerinde igen leveret en plade i verdensklasse, og derfor er hun også nomineret i kategorien 'Årets Internationale Udgivelse'.

Beyoncé
Beyoncé Foto: Sony

Beyoncé – Lemonade (Sony)

Helt uden forvarsel overraskede Beyoncé en søndag i april sine fans verden over med sit sjette album, 'Lemonade'. Albummet blev ved release ledsaget af en 60 minutter lang film med poesi af den somaliske poet Warsan Shire. Filmen havde premiere på HBO. Albummet 'Lemonade' skildrer rent lyrisk maskuline svigt i parforholdet, og det er nærliggende at tro, at det er ægtemanden Jay Z, der står for skud. I hvert fald, hvis man skal tro på de amerikanske medier, som har skrevet lystigt om ægtefællens utroskab. Rent musikalsk bevæger 'Lemonade' sig igennem genrer som klassisk pop, blues, rock, hiphop, soul, funk, country, gospel og trap. Pladen gæstes vokalt af prominente navne som James Blake, Kendrick Lamar, The Weeknd og Jack White. 'Lemonade' opnåede en placering som nummer 1 på den amerikanske Billboard 200 og solgte 485.000 eksemplarer den første uge. Den er af kritikere blevet beskrevet som sangerindens bedste album til dato. Herhjemme bakkes anerkendelsen op for den storsælgende diva, der i år er nomineret i kategorien 'Årets Internationale Udgivelse'.

David Bowie
David Bowie Foto: Sony

David Bowie – Blackstar (Sony)

Nyheden om David Bowies død 10. januar i år rystede musikfans over hele verden, og de sociale medier eksploderede med digitale mindesmærker og Bowie-videoer. Den britiske rocklegende har igennem sin lange, ikoniske karriere smedet 25 studiealbums. I 2013 overraskede han efter ti års musikalsk fravær med albummet 'The Next Day' - uden nogen tidligere annoncering. Overraskelsen blev af Gaffa kaldt 'lige så stor som et granatnedslag'. Med albummet markerede stjernen at være på banen igen, og godt og vel en uge før sin død slog Bowie til igen med sit 25. studiealbum, 'Blackstar'. Albummet er produceret af Tony Visconti og præsenterer et nyt hold af avantgarde jazzmusikere, spottet af Bowie selv på en lille newyorker-klub. Har man set videoerne til titelnummeret og 'Lazarus', er det nærliggende at se dem som Bowies kommentar til sin forestående død. En død, der var et resultat af længere tids kræftsygdom. Ikke overraskende er Bowie og 'Blackstar' nomineret i kategorien 'Årets Internationale Udgivelse'. 

Drake
Drake Foto: Universal

Drake – Views (Universal)

'Views' er det fjerde studiealbum fra den canadiske rapper Drake. Albummet, der nåede en placering som nummer 1 på den amerikanske Billboard 200 12 uger i træk, er blevet til i samarbejde med produceren Noah '40' Shebib. Coveret til værket er Drakes selviscenesættende reference til at befinde sig 'på toppen'. Den selvtillidsbetyngede rapper er kravlet op i sit elfenbenstårn, symboliseret ved Torontos himmelragende CN Tower, hvor han kigger ud over verden. Oprindeligt var albummets fulde titel annonceret som 'Views From The 6', som er slang for den canadiske storby Toronto, hvor rapperen lagde stenene til sin himmelstormende musikkarriere. 'Views' er i år nomineret i kategorien 'Årets Internationale Udgivelse' ved DMA. Albummet kredser stilistisk om Drakes vartegn: hiphop og R&B, og den dygtige rimsmed krænger som altid sin sjæl ud igennem skarpe, intelligente rap-fraser. På nummeret 'Too Good' får Drake klædeligt modspil af Rihanna.

Justin Bieber
Justin Bieber Foto: Universal

Justin Bieber – Purpose (Universal)

Justin Bieber er indiskutabelt en af verdens største stjerner inden for mainstreame popscenen. Han er en kunstner, vi har set vokse op, og det er lykkedes ham at holde sig selv i vælten ved at samarbejde med innovative stjerner som Skrillex, Diplo og senest Major Lazer. Innovationen er også i fokus på Justin Biebers fjerde album, 'Purpose'. Genrer som deep, dancepop og akustisk pop er repræsenteret. Kæmpehittet 'Love Yourself' er et eksempel på den akustiske vej, som vi tidligere har hørt Bieber folde sig ud på. 'Purpose' har kastet flere kæmpehits af sig, som selv de mest popignorante lyttere ikke har kunnet undgå at blive konfronteret med. 'What Do You Mean' og 'Sorry' er i særdeleshed eksempler på radiohits, som har hamret derudaf på kommercielle radiostationer. 'Purpose' strøg ind på den amerikanske Billboard 200 med 522.000 solgte eksemplarer den første uge. Albummet bliver også markeret herhjemme med en nominering i kategorien 'Årets Internationale Udgivelse'.