Det er nu dine cykellygter skal skiftes

Er du en af de mange danske cyklister, der kører med de såkaldte 'dinglelygter' på cyklen, så skal du snart overveje at få dem skiftet.

Fra den 1. november bliver reglerne strammet, når den nye bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr træder i kraft.

I Trafikstyrelsen har man igennem længere tid fået mange henvendelser fra borgere, der har klaget over, at man ikke kan se 'dinglelygterne' ordentligt.

"Der har været en åbenlys problemstilling, hvor folk kører rundt med lygter, der ikke gør dem synlige," siger kommunikationsmedarbejder i Trafikstyrelsen, Mads Gundelund Gerlach.

Derfor skal det fra 1. november være slut med svage lygter, der lyser ned i jorden. Specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers, fortæller at især problemet med 'dinglelygterne' har været med til at skærpe reglerne.

"Der er mange, der har købt de små billige lygter og sat dem forkert på cyklen, og det er jo et problem, hvis de hænger og lyser ned i jorden, så er man ikke særlig synlig," siger Pernille Ehlers.

Populære lygter
'Dinglelygter' er små diodelygter, der virker ved hjælp af et knapbatteri. De monteres på cyklen med en lille elastik, der sidder på selve lygten.

Lygterne fylder ikke så meget i lommen, og de er nemme at sætte på og tage af cyklen igen. Derfor kan de være et populært valg blandt mange cyklister, men problemet er ifølge Pernille Ehlers, at de giver en falsk tryghed.

"Det kan være ret farligt, hvis man kører rundt med nogle lygter i den tro, at man er synlig. Men det er man faktisk slet ikke, det er det, der er rigtig farligt ved dem, de giver en falsk tryghed," siger hun.

Det store problem med dinglelygterne er, at de som oftest er af så dårlig en kvalitet, at de hurtigt mister lysstyrke. Desuden monterer mange mennesker dem, så de hænger og dingler, deraf navnet 'dinglelygter'. Dermed lyser lygterne ofte ned i jorden, så cyklisten er mindre synlig.

Cyklistforbundet jubler
Hos Cyklistforbundet er de glade for stramningen af reglerne. De har i årevis appelleret til at få skærpet reglerne.

"Vi er rigtige glade for de nye regler, som vi i lang tid har forsøgt at få gennemført. Det sker så nu, og det er rigtig godt for sikkerheden," siger konsulent i Cyklistforbundet, Allan Carstensen.

Han mener også, at de små 'dinglelygter' er med til at give cyklisterne en falsk tryghed.

"Problemet er, at man ikke kan se de her lygter ordentligt fra alle vinkler," siger Allan Carstensen.

De nye krav
Selvom der i den nye bekendtgørelse ikke står noget om, at 'dinglelygterne' er ulovlige, så er det de færreste af dem, der vil kunne leve op til de nye krav. Se de nye krav i boksen øverst til højre i artiklen.

"Jeg synes helt klart, at man skal skifte dem ud, for risikoen for at man sætter dem forkert på, den er bare for stor. Cykellygter med elastik rykker sig nemt, hvis man kører over et bump eller sådan, og der er ikke særlig mange af de her lygter, der kan opfylde kravet om lystyrke i særlig lang tid af gangen," siger Pernille Ehlers.

Se mere om, hvad de nye regler betyder i videoen øverst i artiklen og læs mere om lygter og andet til cyklen via linkene i boksen til højre.