Topchef og kendt danser overrasket på tv – ægtefæller gav deres tøj væk

Det gik ikke helt, som Røde Kors’ generalsekretær og danseren Thomas Evers Poulsen havde regnet med, da de var gæster i ’Go’ morgen Danmark’.

Brugt tøj skal ikke smides ud eller gemmes væk i et skab.

Det skal genbruges og gøre gavn.

Sådan lød opfordringen, da danseren Thomas Evers Poulsen og dansk Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl, gæstede 'Go' morgen Danmark' mandag morgen.

Men noget tyder på, at de to mænd ikke selv har gravet dybt nok i gemakkerne.

I hvert fald hvis man spørger deres mand og kone.

I uge 16 sætter Røde Kors gang i den landsdækkende tøjindsamling 'Smid tøjet' i samarbejde med 'Go' morgen Danmark' og 'Go' aften Danmark', og i den forbindelse var topchefens og danserens bedre halvdele gået på rov i deres mænds klædeskabe.

Og på tv blev de to gæster præsenteret for en pose tøj, der var blevet doneret på deres vegne.

For især generalsekretæren kom det som en stor overraskelse.

Topchef overraskes af hustruens donation

Anders Ladekarl anede ikke, at hustruen, Alice, havde været på rov i skabet.

- Tak skal du have. Det havde jeg ikke engang bemærket, lød det fra Røde Kors' topchef, som slog op i en høj latter, da han blev præsenteret for den bunke tøj, der var gravet frem.

Et par bukser, der var lidt for store, en trøje og en lyseblå skjorte var blandt de ting, som hans hustru havde valgt at give væk.

Om Røde Kors i Danmark

  • Mere end 8.000 frivillige arbejder i Røde Kors’ flere end 235 genbrugsbutikker over hele landet.
  • Det er fjerde gang, Røde Kors opfordrer danskerne til at smide tøjet for en god sag.
  • Hvert år modtager og sorterer Røde Kors omkring 7.000 tons brugt tøj.
  • I 2016 fik Røde Kors over 63 millioner kroner til hjælpearbejde fra salg af genbrug. I 2015 var tallet 57 millioner kroner.
  • Over 80 procent af danskerne siger, at de afleverer deres aflagte tøj til genbrug.
  • Hver dansker køber i gennemsnit 16 kilo tøj om året.

Kilde: Røde Kors

- Nu har jeg kun 15 blå skjorter tilbage. Det er et stort problem, lød det ironisk fra topchefen, der også kunne konstatere, at hans kone selv havde valgt at donere noget af sit eget tøj.

- Det, tror jeg, altså koster noget mere, når hun smider noget af sit tøj ud. Så tak for donationen, Alice, sagde han med et grin.

Dansers mand gav yndlingsjakke væk

For Thomas Evers Poulsen var det er en lidt mere smertelig affære at åbne den pose tøj, som hans bedre halvdel havde gravet frem fra skabet.

Danseren var godt klar over, at kæresten, Sæthór Kristjánsson, havde været på spil, og det var en stor pose med t-shirts, skjorter, trøjer og rigtig, rigtig mange slips, som TV 2-værten Heidi Frederikke Sigdal kunne præsentere for ham.

Dog gjorde det alligevel mest ondt for Thomas Evers Poulsen at se sin sorte og forvaskede yndlingsjakke i tøjbunken.

- Lige den der gør godt nok ondt, sagde Thomas Evers Poulsen, som dog også måtte erkende, at jakken havde udtjent sin værnepligt.

- Den er virkelig slidt. Den er nogle år gammel, men den er også bare god til alting, lød det fra danseren, da jakken blev gravet frem af tøjbunken, han skulle af med.

Thomas Evers' mand havde fået lov til at vælge en del tøj, som danseren skulle donere til 'Smid tøjet'. Thomas Evers grinede med i Go' morgen Danmark, da han så, hvad der blev gravet frem fra skabet. Video: Thomas Jørgen Seerup

Både danser og generalsekretær valgte dog at sende tøjbunkerne videre.

Hver femte dansker genbruger ikke deres tøj

Ifølge Anders Ladekarl gør det brugte tøj, der samles ind, en forskel.

Det brugte tøj i Røde Kors' butikker indbringer på årlig basis i mellem 60 og 66 millioner kroner, som hjælpeorganisationen sender videre som støtte til forskellige projekter i ind- og udland, lyder det.

En lille del af det indsamlede tøj deles ud til mennesker i Danmark og udlandet, der mangler tøj, mens en anden del bliver sendt til butikkerne til videresalg.

Og alt bliver brugt.

Det tøj, der ikke sendes til Røde Kors' egne butikker sælges til internationale tøjopkøbere, som sælger det videre eller laver det dårligste stof om til fibre, der bruges til eksempelvis madrasser, oplyser Røde Kors.

Generelt er danskerne rigtig gode til at give deres aflagte tøj til genbrug, men ifølge Røde Kors er der fortsat en stor gruppe, omkring 20 procent, som ikke samler ind.

Det er blandt andet dem, man håber at nå med en kampagne som 'Smid tøjet', forklarer Anders Ladekarl.

- Faktisk topper indsamlingen i ugerne efter kampagnen. Vi får 25 procent mere, end vi ellers får ind, siger han.