Lene Hanssons madplan uge 26

Alle opskrifter er til fire personer

Mandag
Spaghetti med spicy tomatsauce

300 g fuldkornsspaghetti

500 g modne tomater

1 løg

2 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

½ rød chili uden kerner

3 tsk karry

3 kviste frisk oregano

2 håndfulde frisk basilikum

1 tsk kryddersalt

Kog spaghettien efter anvisningen på pakken.

Kom tomaterne op i en blender og blend dem ½ minut til en grov puré.

Pil løg og hvidløg og hak begge dele fint. Svits dem i lidt olie på en pande i 1-2 minutter under omrøring, til løgene bliver klare. Tilsæt karry og rør yderligere ½ minut.

Hæld tomatpuréen ned til løgene og rør rundt. Snit chilien i bittesmå tern og tilsæt dem til tomatsaucen. Lad den småsimre ved middel til svag under låg i 5 minutter.

Smag til med salt og tilsæt hele basilikumblade, rør rundt. Sluk helt for varmen og lad saucen stå yderligere 5 minutter under låg og trække. Server spaghettien med spicy tomatsauce over. Tilbehør er desuden en blandet salat.

Tirsdag
Karrysuppe med kylling

Suppe:

4 gulerødder (ca. 300 g)

2 æbler

¾ liter grøntsagsbouillon

2 spsk oliven olie

2 spsk indisk karry

5 dl kokosmælk

1 tsk peber

400 g kyllingebryst (du kan også anvende kalkunbryst)

2 tsk stødt koriander

1 tsk kryddersalt

Gulerødder og æbler hakkes fint og sauteres på en stegepande i et par minutter, i olie og karry. Derefter koges det i bouillonen, sammen med kokosmælk, i ca. 20 minutter, hvorefter det blendes i en blender, sammen med peber.

Kylling:

Kyllingekødet skæres i tynde strimler, drysses med koriander og kryddersalt og steges på en glohed stegepande i et par minutter, hvorefter der skrues ned for varmen og steges videre, i alt 20 minutter.

Ved servering hældes først suppen i en skål, dernæst lægges kyllingekødet ned i midten og der pyntes med bredbladet persille.

Onsdag
Mørbrad med rødløg og honning chutney
400 g svinemørbrad

1 tsk kryddersalt og peber

Chutney:

1 rødløg

1 spsk balsamico

2 spsk honning

½ tsk kryddersalt og peber

1 spsk palmeolie

Pesto:

1 spsk oregano

3 spsk revet peberrod

1 spsk dijonsennep

1 tsk kryddersalt og peber

2 spsk olivenolie

Sæt grillen på 180 grader (gas eller pande) eller på medium varme på en kulgrill, eller steg dem på en grillstegepande. Grill kødet 4 minutter på hver side (i alt 4 sider). Kødet skal være gennemstegt.

Chutney:
Rødloøget skæres fint i strimler og steges ganske lidt i olie på en pande. Det blandes med balsamico og honning, samt salt og peber på panden og der omrøres, skru ned for varmen og lad det koge ind til en lidt tykkere masse. Chutneyen sættes til side.

Pesto:
Oreganoen hakkes og blandes med peberrod, sennep, salt og peber samt olie. Blendes til det har en cremet konsistens.Tilbehør er desuden blandet salat.

Torsdag
Lækker laks med grønt

500 g laksefilet, gerne midterstykket uden skind.

1 tsk. salt.

1 tsk grovkværnet peber

Salat:

1 hovedsalat

3 håndfulde rucola

10 små champignoner

5 mellemstore gule tomater eller 20 cherrytomater

1 dl semisoltørrede tomater

Hvidløgsdressing:

2 fed hvidløg

½ tsk revet ingefær

¾ dl jomfru olivenolie

½ dl vand

2 spsk creme fraiche 9%

Saft af ½ citron

2 spsk. fint hakket persille

Salt og peber

Hvidløgsdressing: pres hvidløgsfeddene og bland dem med olivenolie, creme fraiche, citronsaft, vand og persille. Smag til med salt og peber. Du kan også mikse det hele i en foodprocessor.

Drys laksen med salt og kværn peber over. Skyl og tør salaterne og riv dem i mindre stykker.

Rens svampene. Skær de soltørrede tomater i strimler. Skær tomaterne i mindre stykker. Læg salater, champignoner og de to slags tomater på et stort fad. Skær laksen i tern. Varm en stor pande med lidt olie op til maksimum. Steg laksen ved god varme til den er færdigstegt, ca. 3-4 min. På hver side. Læg den varme laks på fadet og hæld dressing over. Server salaten til.

Fredag
Kyllingedeller på citrongræsspyd (kan også være almindelige spyd)

400 g hakket kyllingekød (kalkun kan også bruges)

½ løg

2 fed presset hvidløg

2 spsk peanutbutter

1 rød chili uden kerner

2 forårsløg

2 håndfulde ruccolasalat

1 tsk kryddersalt

1 tsk krydderpeber

2 æg

4 spsk fetaost

Olie til stegning

Løget finthakkes og blandes med det hakkede kød. Der tilsættes peanut butter, fint hakket forårsløg, finthakket ruccola, salt, peber, æg og fetaost og der røres godt igen. Farsen formes til små frikadeller, der sættes omkring en stængel citrongræs (eller om almindelige spyd). Spyddene steges på medium varme, til frikadellerne er gennemstegte.

Tilbehør er en skål blandet salat.

Lørdag
Bagte urtekartofler

1 - 2 bagekartofler per person

1 tsk. olivenolie pr kartoffel

1 tsk. flødeost pr kartoffel

½ tsk. kryddersalt pr. kartoffel

¼ tsk groft peber pr. kartoffel

1 håndfuld friske urter, f.eks. basilikum og timian

1 fed hvidløg (kan udelades)

2 tsk. karry

Skær et rektangulært låg i kartoflerne, uden at tage låget af, bag kartoflerne i ovnen ved 180 grader i ca. 35 minutter. Tag kartoflerne ud, lad ovnen være tændt. Vip låget af og udhul kartoflerne, Læg al kartoffelmassen i en skål. (Vent gerne lidt med at tage massen ud, hvis det er for varmt at holde på kartoflen).

Bland massen med olivenolie, flødeost, urtesalt, peber og fint hakkede urter samt presset hvidløg og karry. Læg fyldes tilbage i kartoflerne og bag dem videre endnu 10 minutter i ovnen, hvorefter de er klar til servering. Tilbehør er grøntsager, vendt i en wok.

Søndag
Italiensk kartoffelsuppe

500 g kartofler

2 gulerødder

2 tsk. vegetar bouillon

2 fed hvidløg

1 porre

1 spsk. ingefær

½ rød rød chili uden kerner

2 tsk. urtesalt

1 liter vand

En dusk frisk oregano.

Kartoflerne skrælles og skæres i tern, ligeledes gulerødderne. Begge dele tilsættes i en stor gryde, med bouillon, hvidløg i små stykker, porre i små skiver, revet ingefær, urtesalt og vand. Lad suppen koge op nogle minutter, hvorefter der skrues ned på medium varme og lægges låg på. Lad nu suppen koge videre ca. 35 minutter, hvorefter den blendes. Ved servering tilsættes oregano. Spis gerne groft brød til suppen.