Har de andre TV-stjerner X Factor?

16x9

Nu hvor en af dansk tv-histories største succeser er ved vejs ende, er det nok på tide at se tilbage til en række af de andre talenter, der fik et gennembrud igennem tv-skærmen.

Der har været utallige programmer som "Pop Stars", "Scenen er din", "Stjerne for en aften"

Men hvordan ville det være gået for stjernerne fra de andre programmer i X Factor. Vi har leget med tanken og lavet en top 10.

1. James Sampson tog ikke bare "Mrs Jones" med storm. Han nedlagde i høj grad også Danmark med sine amerikanske soulstemme, da han vandt første omgang af "Stjerne for en aften" på DR. Sejren kom i hus med "Me and Mrs. Jones" og efterfølgende har James Sampson haft pænt succes med sine tre soloalbum samt et opsamlingsalbum. Han har også deltaget i Melodi Grand Prix og "Stjernen for en aften: Den sidste mission", hvor han blev nummer tre lige efter Lene Matthiesen, som er en af Lauras bedste veninder fra gospelkoret i Århus.

X Factor: Det har den gode James, og han kunne godt have været blandt de 12 finalister i showet. Og med lidt held og lykke kunne han måske have vundet.

2. Julie Bertelsen, som i dag hele Danmarks og ikke mindst Grønlands Julie, var med i anden ombæring af "Popstars", hvor hun blev slået af Jon. Men i sidste ende var hun egentlig vinderen, idet hun faktisk den dag i dag har en lovende karriere i gang. Den grønlandske sanglærke fik kæmpesucces med debuten "Home", der solgte 90.000 eksemplarer. Siden er det gået ned af bakke, men salgstallene er egentlig ikke så dårlige. De to næste album solgte hhv. 32.000 og 16.000 stk. Hun har også indspillet numre til tv-serierne "Kronprinsessen" og "2900 Happiness".

X Factor: Vi skyder på at Julie i dag sagtens kunne være blandt de 12 finalister i X Factor, men hun ville næppe kunne klare sig hele vejen.

3. Maria Lucia var måske den Popstars-vinder med den største stemme. Og hun er bestemt ikke en popstjerne, men noget ganske andet. Cd'en "That's Just Me" solgte 22.000 eksemplarer og hun er siden rykket over i teatrets verden, hvor hun efterhånden har været med i bærende roller i fire store opsætninger ligefra "Skønheden og Udyret" til "Olsen Banden og den russiske juvel". Sidst blev hun såmænd set til Zulu Awards 2008, hvor hun sammen med Szhirley, Karen Mukupa, Anne Linnet syngende "Smuk og dejlig" som Martin siden har gjort til landeplage igen.

X Factor: Maria Lucias stemme kunne godt have bragt hende til Live Shows.

4. Jon:
Jons historie er blevet fortalt i hobetal siden han vandt "Popstars". Først leverede han debutten "This Side Up", som solgte 135.000 eksemplarer og så ramte skandalen Jon i ansigtet i 2003. Han fik 60 dages betinget fængsel og samme antal dages samfundstjeneste for vold mod en tidligere ven. Efter denne deroute lykkedes det faktisk Jon at få et comeback med "This Day is a Good Day" og sidste år kunne man se Kasper Torsting fine dokumentar "Solo" om den popstjerne, der i bl.a. BT blev kaldt Danmark lille Robbie.

X Factor: Jon havde næppe slået Martin og Laura i kategorien for de yngste sangere, men han ville nok godt kunne have konkurreret med Basim. Live Showet kunne have været en mulighed.

5. Christine Milton vil i Danmark blive husket som hende, der sang "Superstar", der skrevet af Remée gik hen og blev et verdenshit med Jamelia. I 2006 blev sangen fremført som førstesingle af Bianca Ryan, der netop havde vundet premieresæsonen af "America's Got Talent" og sangen var også med på computerspillet "Dancing Stage Fusion".

X Factor: Christine Milton ville i hvert fald have fået Remées og Lina Rafns stemme, mens Thomas Blachman måske ville bruge gloser som "helvedes forgård" til at beskrive den lille sexbombe. Mon ikke det i hvert fald var blevet til en boot camp til Milton.

6: Jacob Andersen med den ru rockstemme blev toer i "Stjerne for en aften" i 2003, men tog sejren i "Stjerne for en aften: Den sidste mission" året efter. Han udgav hurtigt debutten "Follow Me", der blev fulgt af "Make it Better" i 2004. I 2005 udkom "Best Belief". Alle album er en pæn blanding af Andersen egne numre og cover-numre samt sangene fra "Stjerne for en aften".

X Factor: Stemmen har Jacob Andersen helt sikkert, men der har ikke været særlig meget rock 'n' roll i de 12 finalister, hvorfor det er usikkert om Jacob Andersen kunne være nået langt. Omvendt kunne han sikkert også have vundet hele balladen med lidt held og sms-stemmer. Den største joker.

7. EyeQ blev det første produkt af "Popstars". Gruppen bestod af fire forskellige typer af unge piger, og lænende sig meget op af succesen Spice Girls. Debutalbummet "Let It Spin" fra 2001 blev en gigantisk succes med 145.000 solgte, hvilket er uhørt for et dansk debutalbum. Men der er næsten også uhørt, at en opfølger kun sælger 15.000. Og selvom titlen på denne fiasko var "Be Okay", var det ikke "okay", hvorfor EyeQ da også blev opløst, da Sofie Hviid forlod gruppen. Julie Næslund er siden blevet færdig som lærer, Louise Lolle er i færd med at blive journalist og er i praktik på DRs "Aftenshowet". Trine Jepsen som jo i forvejen var Melodi Grand Prix-vinder er siden rykket over i medieverden og har været vært for "Bonde søger brud" på damenkanalen Kanal 4.

X Factor: Som gruppe kunne det måske være gået meget godt i X Factor. De ville formentlig have givet boy-bandet RaiDen kamp til stregen. Hver for sig ville Trine Jepsen have haft en lille chance, mens Louise Lolle kunne have givet showet lidt kant (men da hun er ansat i DR, ville det ikke være hende tilladt at stille op). Vi ville have sendt EyeQ videre fra audition.

8. Gudrun var den anden vinder af "Stjerne for en aften". Hun rejste fra Færøerne på opfordring fra venner og lærere på gymnasiet for at deltage i showet, som hun til sidst vandt. Efterfølgende udgav hun debutten "Quiet Storm", der solgte pæne 35.000 eksemplarer. Opfølgeren "Wake Up" fra 2005 var ikke helt så populær og solgte kun 10.000 stk., hvilket faktisk stadig er pænt.

X Factor: Gudrun ville aldrig kunne nå Laura til sokkeholderne, hvorfor vi ikke tror, der ville være plads til Gudrun i finalen. Men vi kunne godt have set hende til Boot Camp.

9. Fu:el var resulatet af tredje omgang af "Popstars". Bandet bestod kun i ganske kort tid, men nåede at udgive præmie-albummet "Next". Det blev solgt i 5000 eksemplarer, hvilket må siges at være ganske skuffende af et TV-boy band. Så Next blev til Next, Please, som en vittig anmelder skrev i Gaffa det år, hvor albummet modtog en sølle stjerne.

X Factor: Fu:el var da nogle pæne drenge, men store stemmer var der ikke tale om. Vi regner med at Thomas Blachman ville have jaget dem hele vejen ud af DR Byen, i særdeleshed hvis de hvar stillet op med et nummer fra debutten.

10. Gunnar vandt "Stjerne for en aften" ved at synge et populært Travis-hit, som seerne kunne lide. Talentet var til at overse i længden og den selvskrevne debut med den ironiske titel "The Best Piece of Advice Always Comes a Little Too Late" floppede fælt med kun 6.000 solgte eksemplarer, hvilket udelukkende må tilskrives kendiseffekten fra TV, for pladen fik overalt lammende ringe anmeldelser.

X Factor: På ingen måde. Måske var det nok Travis-nummeret "Why Does It Always Rain On Me" der vandt "Stjerne for en aften", snarere end det var Gunnar. Gunnar kan synge, men alt for gennemsnitligt til at skille sig ud. Han ville være røget ud efter første audition med tre nej'er.

11. Jens Rohde: Manden, der altid er god for en kæk bemærkning hvad enten han er direktør for TV 2 Radio eller politisk ordfører for Venstre, lavede måske årtiets største spin ved at stille og vinde DRs Showtime med Carpark Norths "Transparent and Glasslike" iført mascara og nitter. Respekt for det. Det ville klæde mange danske politikere at gøre det samme.

X Factor: Jens Rohde er fra Viborg ligesom tvillingerne Rene og Michael, så alene det tyder på en vis X Factor. Hvis Rohde var stillet op til audition med mascara og nitter ville Remée være flækket af grin, Lina Rafn ville spørge, om han trak mascaraen fra i skat og Thomas Blachman ville have udtalt: Det der var dagens oplevelse. Det er musik for mig. Det holder så vildt. Du er for fed. Du er nyere end ny. Genialt.