Viggo: Værd at vente på?

16x9

Den danske stjer-ne trak fulde hu-se under sit be-søg i Roskilde

Hvorfor rejser folk halvvejs rundt om jorden og trodser regn, kulde og blæst i timevis for at møde en mand ved navn Viggo? Er det besværet værd? Det prøvede vip.tv2.dk at finde ud af lørdag den 18. oktober, da Danmarks egen Hollywood-stjerne Viggo Mortensen besøgte Roskilde.

Han kørte selv bilen ind til Palæfløjen i Roskilde, den kære Viggo, med den trofaste og næsten ligeså berømte faster Tulle ved sin side. Så stor en stjerne som han er, ligner Viggo Mortensen faktisk en ganske almindelig nydelig dansker, da han tropper op for at åbne sin fotoudstilling en kold og regnfuld efterårsdag i den sjællandske provinsby.

Man forventer lidt, at der sker noget stort. At skyerne pludselig trækker sig tilbage, eller at man ikke længere kan mærke kulden snige sig op under fødderne. Men der sker faktisk ingenting. Det danske Gajol-vejr lader sig ikke imponere over det fornemme besøg, og det lader til, at manden i centrum for virakken ikke selv forstår et klap af, hvorfor han er så populær.

Verden venter på Viggo
Hollywoods måske mest ydmyge mand åbner sin udstilling i et hav af blitzlys og emsige midaldrende mænd og kvinder, der er mødt op for at fange ham på mobiltelefonens pixelerede kamera. Nogle af tilbederne er endda kommet fra Japan, Rusland, Belgien og Australien for at få et glimt af deres store idol.

Udenfor står der hundredvis af fans i kø for ikke at overtræde brandsikkerheden. De får ikke Viggo at se i denne omgang. Indenfor står de heldige få som sild i en meget varm tønde og forsøger at se, om det nu virkelig er selveste Aragorn, der står og taler så spagt i mikrofonen.

Der er lang, lang vej
Ferniseringen varer kun kort for Viggo. Efter ti minutter er han forsvundet ud af bagdøren for at se den lokale fotoklubs udstilling sammen med faster Tulle. Da han vender tilbage for at skrive autografer på amtsgymnasiet, bliver han mødt af en lang slange af fans. Her er der nogen, der har stået siden solopgang for at få Viggos autograf.

Men vejen til Viggo er lang og pinefuld. Regnen driller, og mens de første fans i køen nyder godt af stjernens overskud, der rækker til hele ti minutter per person, så bliver resten af køen mere og mere bitter for hver time, der går. Alligevel bliver de stående. Trofaste til det sidste. For Viggo har lovet at give autografer til alle fremmødte - også selv om der kun var sat en halv time af til det.

Bill Clinton var hurtigere
Bodil fra København er ikke kommet for at se Viggos billeder. Hun vil bare gerne se giraffen og have en autograf. Ligesom dengang Bill Clinton var på besøg i byen. "Dengang gik det hurtigere. Det var ind og få et håndtryk og en autograf og så videre igen. De kunne godt have arrangeret det her lidt bedre" - sukker hun efter to klamme timer i køen.

Hun har ingen bog, Viggo kan signere. Hun har bare stillet sig i kø i håb om, at man kan købe noget han kan lave en krusedulle på derinde. "Ellers må han skrive bag på min kassebon" - griner hun, mens hun overvejer hvad hun skal sige, når hun endelig når frem til bordet.

Det bliver til et "Hej, jeg hedder Bodil", et hurtigt håndtryk, en autograf på et katalog og et stykke fyldt chokolade efter tre timers ventetid. Det holdt hårdt, men hun stråler og vinker, da hun går fra gymnasiet med et gennemblødt glad tysk ægtepar i hælene. Og det gør de allesammen de standhaftige fans. Kun Viggo virker mere og mere træt.

Viggo venter på verden
Overskuddet er ved at være lidt tyndslidt, håndtrykket lidt tørt og kragetæerne lidt mere sjuskede end for tre timer siden, da signeringen begyndte. Han vil gerne være færdig, så han kan komme hjem til familien og fejre sin fødselsdag. Men han bliver siddende, rolig som en buddha - stadig uimponeret og jordnær som en skolelærer. Næsten kedelig - og alligevel slet, slet ikke.

Udenfor i regnen står der stadig et par hundrede fans og venter stædigt. De ved ikke om Viggo er værd at vente på, men de ved, de finder ud af det, inden det bliver mørkt, og den danske superstjerne falmer på den våde efterårshimmel.