Sådan er Danmarks nye førstedame

16x9

Sólrun Rasmussen holder kortene tæt ind til kroppen

Første gang Sólrun Jákupsdóttir afgav sin stemme ved et folketingsvalg satte hun kryds ud for socialdemokraten Anker Jørgensen. Men det var, før hun mødte sin egen politikermand, byttede det færøske efternavn ud med Rasmussen og selv endte som en del af pakken, når en ny statsminister overtager Statsministeriet.

Danmarks nye statsministerfrue Sólrun Rasmussen har ellers gjort sit til, at familiens privatliv ikke skal ende på de kulørte sider i ugeblade eller aviser, sådan som det efterhånden er blevet kutyme, når man er gift med Danmarks mest magtfulde politiker. Faktisk har hun ifølge rygtet forsøgt at lægge forhindringer på sin mands vej til Statsministeriet, da hun frarådede sin mand at blive sundheds- og indenrigsminister tilbage i 2001, da VK overtog regeringsmagten.

Sólrun Rasmussen betegnes som et jordbundet menneske, der får familien til at hænge sammen, når ægtemanden brygger reformer, laver politiske forhandlinger og står for skud i primetime-tv, fordi han beskyldes for letfældig omgang med statsmidler. Men ikke nok med at Sólrun Rasmussen har været med i medgang og i modgang, så har hun også ofret sine egne karrieredrømme på vejen.

Et job i hvid kittel og med stetoskop om halsen var, hvad Sólrun Rasmussen drømte om, da hun som medicinstuderende blev gravid og fik sin og Lars Løkke Rasmussens første søn, Bergur, i 1989. Mens hun læste, kom også datteren Lisa og sønnen Símun til verden. Men efter seks års studier var Sólrun Rasmussen kun tre år henne i uddannelsen, og hun forstod, at hjemmet ikke ville hænge sammen, hvis der skulle være plads til to karriereforløb med skæve arbejdstider. Derfor meldte hun sig ind på seminariet, og siden 2004 har hun arbejdet som lærer på Læseskolen på Det Kongelige Teater, hvor hun underviser balletbørn i matematik, fysik, naturfag og engelsk.

Den 40-årige lærerinde bliver kaldt både "skarp og kontant", "egenrådig" og "meget færøsk" af sin familie og venner. Hun sætter arven fra de forblæste øer så højt, at hun både serverer grindekød og optræder i færøsk nationaldragt. Men vikingeblodet er også krydret med en politisk interesse. Derfor stod hun på mål for sine egne mærkesager i to valgperioder fra 1998 til 2005 som medlem af byrådet i Græsted-Gilleleje for partiet Venstre.

Meget andet har offentligheden ikke fået ud af den nye førstedame. Hun holder kortene tæt ind til kroppen.