Bag om anoreksi-reklamen

16x9

Hvem er den udsultede model, og hvad er meningen med galskaben

Modenverden er noget chokeret over Oliveiro Toscanis reklamekampagne for Nolita, hvor han fotografere en poserende model på 31 kg.

Personen bag det skind og ben, der ses på reklamen er den 27-årig franske kvinde Isabelle Caro, der har kæmpet med anoreksi i 15 år.

Oliveiro Toscani er verdensberømt for sine Benetton-reklamer, som handler mere om racisme, politik, forurening eller krig end om produktet, og han har med Nolita-serien fået en enestående mulighed for at sætte fokus på en sygdom, som også modellerne i Milano modeuge har tæt inde på livet.

Det seneste års tid har modelverden været ramt af tre dødsfald, der havde med anoreksi eller som resultat af dårlig ernæring.

I august 2006 døde Luisel Ramos på 22 år med en vægt på 44 kg og en BMI på 14,5. (BMI 16 betegnes som sultegrænsen). Hun væltede ned fra podiet ved et show i Uruguay. Hun havde i længere tid kun ernæret sig med salat og cola light.

Et par måneder efter døde brasilianske, Ana Carolina Reston (21), med en vægt på 40 kg. Hendes dødsfald skyldtes et nyresvigt, der var forårsaget af både anoreksi og bulimi. Hendes diet bestod af æbler og tomater.

For familien Ramos blev tragedien større da Luisels lillesøster, Eliana på bare 18 døde i februar i år efter et hjerteanfald, der var forårsaget af manglende indtagelse af mad.

Enkelte modeuger har taget problemet seriøst. I Madrid måtte modeller med en BMI under 18 ikke deltage i modeshows (BMI 18-25 betragtes som normalvægtig), men det The British Fashion Council forbyder modeller under 16.

Blandt de mest berømte dødsfald forårsaget af anoreksi er den ene halvdel af The Carpenters, bandet der fejrede store triumfer i 1970'erne. Karen Carpenter døde i 1983 blot 32 år gammel.

Isabelle Caro har længe ønsket at stå frem med sit problem. Hun har i flere år fungeret som komiker og har deltaget i flere opsætninger på teatret og film.