Sandt og falsk om tømmermænd

16x9

Myterne, om hvilke midler der holder tømmermændene væk, er mange _ og de lyder på alt fra fløde til natmad.

Nytårsdag er for mange synonymt med ondt i håret. Med værkende hoveder ser størstedelen af Danmarks befolkning skihop og lover sig selv aldrig mere at drikke. Men det holder jo ikke. Så hvad gør man for at mindske skaderne?

Myterne om hvilke midler, der holder tømmermændene væk, er mange - og de lyder på alt fra fløde til natmad.

Fløde og natmad hjælper - eller?
Ernæringsekspert Christian Bitz guider dig her gennem junglen af mere eller mindre gode råd mod tømmermænd. Hvilke råd er der hold i, og hvilke er der ikke.

Inden festen
Myte: drik en ½ liter fløde inden du skal ud - så bliver du mindre fuld!
Sandt og falsk! Fløde eller andre fødevarer i din mavesæk gør, at du optager alkoholen langsommere og måske i lidt mindre grad, så du ikke bliver helt så fuld, helt så hurtigt. Men fløde har formodentligt ingen speciel virkning - medmindre det kvæler lysten til at drikke!

Det bedste, du kan gøre, er at spise regelmæssigt op til nytårsaften. Lad endelig vær med at "spare op", altså blive rigtig sulten, før den store middag, for så er risikoen stor for, at du bliver alt for fuld og/eller kommer til at spise (alt) for meget.

Under festen
Myte: Man bliver mere fuld af at blande forskellige slags alkohol og spiritus, end hvis man drikker samme slags.
Falsk! Der er mængden alkohol, du indtager, der har betydning for, hvor fuld du er/bliver. Om det kommer fra øl, vin og/eller vodka er kroppen ligeglad med. Det er den til gengæld ikke dagen efter, for både rødvin og mørk spiritus indeholder større mængder restprodukter, f.eks. træsprit, end klare alkoholiske drikke som snaps, vodka og gin. Det betyder, at mørk spiritus giver slemmere tømmermænd end de klare.

Myte: Man bliver mere fuld af champagne og andre mousserende drikke.
Sandt! Champagne gør dig hurtigere beruset, fordi kuldioxid (boblerne) øger optagelsen af alkohol i kroppen.

Myte: En ordentlig gang natmad giver færre tømmermænd.
Falsk! Det er faktisk lige modsat. Mad gør som sagt, at alkoholen optages langsommere, hvilket ikke er smart, hvis du gerne vil være ædru og frisk dagen efter. Derfor er det bedste, du kan gøre: Drop natmaden! Drik vand i stedet, inden du går i seng. Og evt. noget frugtjuice, der kan øge forbrændingen en smule.

Myte: Vand "fortynder" min brandert, så jeg bliver mindre fuld
Falsk. Men det er en god strategi at drikke masser af vand i løbet af aftenen. Ikke fordi du bliver mindre fuld (for du drikker sikkert samme mængde alkohol), men fordi at en én af de væsentligste årsager til tømmermænd er væskemangel.

Efter festen
Myte: Man kan svede alkohol ud (blive hurtigere ædru)?
Falsk! Alkohol forbrændes primært af leveren, der er ligeglad med hvad du foretager dig af aktivitet. Så alkohol forbrændes med konstant hastighed, og der er ikke meget du kan stille op. Dog kan motion og frisk luft gøre at du får det lidt bedre og ikke føler dine tømmermænd i lige så høj grad.

Myte: Jeg har helt vildt lyst til salt dagen efter.
Sandt! Alkohol dehydrerer din krop, hvilket også trækker en masse salte ud. Du skal dog ikke overdrive dit saltindtag dagen derpå. Den primære grund til, at du har lyst til salt, er faktisk, at du er dehydreret. Det er nemlig kroppens naturlige respons. For hvis du spiser salt, så bliver du automatisk tørstig og drikker mere væske. Det er samme strategi barejere bruger, når der står peanuts i baren.

Og husk så, at vand og tid kurerer selv de værste tømmermænd - dog ikke moralske, som du selv må klare!

Rigtig godt nytår!