Vi lyver om øko-kød

16x9

Danskerne lyver om hvilket kød, der lander i indkøbskurven. Det overrasker ikke en ekspert i forbrugeradfærd

Danskerne lyver om hvilket kød, der lander i indkøbskurven, og det overrasker ikke en ekspert i forbrugeradfærd.

Der er langt fra tanke til handling, når vi står ved supermarkedernes kølediske. I en undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet svarer ca. 30 procent af de adspurgte, at de oftest køber økologisk eller frilandskød.

Men det stemmer ikke overens med virkeligheden. Øko-kød udgør kun én procent af det samlede kødsalg hos Coop Danmark, der blandt andet tæller butikskæderne Superbrugsen, Irma, Fakta og Kvickly.

Årsagen er, at vi romantiserer vores indkøbsvaner, mener en ekspert.

"Der er forskel på forbrugernes værdier og deres adfærd. Det er nemmere at romantisere sin adfærd, end at være utro mod sine værdier," forklarer professor i forbrugeradfærd ved CBS, Torben Hansen til tv2.dk

Vil ændre adfærd på lang sigt
Mange danskere vil gerne gøre en forskel for dyrevelfærden ved at købe øko og frilandskød på langt sigt, men i supermarkedet er det ofte prisbevidstheden, der sejrer.

"Man siger til sig selv, at det ikke økologiske kød bare er midlertidigt, og at det nok skal blive bedre i morgen," siger Torben Hansen.

I april viste en undersøgelse, at bare ni procent af danskerne vil indrømme, at de køber æg fra burhøns, selvom 61 procent af alle æg solgt i Danmark stammer fra burhøns.