Disse køkken-brølere giver dig oftest ondt i maven

16x9

Små forglemmelser og fejl kan nedlægge selv den stærkeste mave. Læs her hvilke fejl som oftest fælder os i køkkenet, og hvordan man undgår dem.

At lade resterne stå og køle af på køkkenbordet i flere timer og varme dem op flere dage i træk er nogle af de alvorligste fejl, man kan begå i et privat køkken. Det viser en norsk undersøgelse ifølge videnskab.dk. Undersøgelsen har fundet de ti mest risikofyldte madhåndteringer, og der er flere ting på listen, som måske kan overraske.

For noget tyder på, at vi gennem årene har lært at håndtere kylling så godt, at det ikke længere er den, der er den største synder. Nu er det især temperaturen på både køleskab og den tilberedte mad, som skaber problemer, og som vi bør vide mere om.

Og det behøver ikke være svært at opnå god køkkenhygiejne. Ekspert i ernæring og hygiejne Michael René mener, at det skal være enkelt og smart, for at det fungerer.

"God køkkenhygiejne skal først og fremmest være enkel. Man kan sagtens lave regler, men realiteten er, at når man har travlt, og børnene løber rundt, så er bedst med et enkelt system", siger han til tv2.dk.

Hurtig nedkøling og rigtig temperatur
Bakterier formerer sig ved bestemte temperaturer, og derfor skal man være bevidst om maden og køleskabets temperatur. Michael René fortæller, at grundreglen er, at man skal have madresterne fra 65 grader til 10 grader på under tre timer, inden det skal i køleskabet.

"De fleste sygdomsfremkaldende bakterier formerer sig rigtig godt omkring 20 til 40 grader, så man skal forsøge at stoppe den proces. De sygdomsfremkaldende bakterier kommer oftest udefra - altså eksempelvis fra karklude og toiletbesøg", siger han til tv2.dk.

Den bedste måde at undgå de sygdomsfremkaldende bakterier i sine rester på, er ved at putte maden i køleskabet, når det er blevet stuetemperatur - og det er oftest efter en times tid. Så når gryden er håndvarm at røre ved, så kan man roligt stille den i køleskabet.

Nogle råvarer skal behandles
En anden af køkkenets farer er bestemte råvarer, som har større risiko for bakteriers formering. Det er især hakket kød og grøntsager som eksempelvis spirer, man skal være opmærksom på.

"Et helt stykke råt kød har ikke så stor en overflade, som bakterierne kan nå. Men ved hakket kød og småkød har man maksimeret overfladen, og bakterierne har derfor langt mere plads at boltre sig på - derfor er det vigtigt at gennemstege den type kød", siger Michael René.

Grøntsager som spises hele - altså uden at skære roden af eller skrælle dem først, skal have et opkog, for at sikre sig, at bakterierne dør, og husk at skær, skrab eller skyl al jord af grøntsagen inden den får et opkog.

Seks råd til bedre hygiejne
Michael René har seks enkle råd til at holde køkkenet så bakteriefrit som muligt.

1. Farveinddelte skærebrætter er en god idé. De minder én om, at man ikke må blande forskellige typer råvarer på køkkenbordet.

2. Husk køleskabet. Hold temperaturen mellem nul og fire grader og sørg for at køleskabet er rent - husk at rense drypbakken ofte.

3. Skift karkluden hver dag - det er ikke alle bakterier, som dør efter et kort opkog. Og vask kludene ved mindst 60 grader.

4. Put resterne i køleskabet når de har stuetemperatur.

5. Opvaskemiddel er et super universalt rengøringsprodukt. Så nu hvor man alligevel har det ved hånden, så brug det både til at rengøre køleskabet og andre flader i køkkenet.

6. Stil ikke de fyldte indkøbsposer op på køkkenbordet - de har ofte både rørt bilens bagagerum, garagens gulv mv.

Se de mange bakteriesyndere rangeret i risikofaktor i faktaboksen.