Fire fisk: Derfor er de gode for dig

Fisk gør dig ikke kun klogere og mere opmærksom, de kan også forhindre en lang række sygdomme, blandt andet hjerte-kar-sygdomme.

I denne uge er det International Hjerneuge, og derfor er det oplagt at sætte fokus på fisk, der som nævnt ovenover netop bliver lovprist for at have en positiv effekt på hjernen.

- Fisk indeholder de sunde omega-3 umættede fedtsyrer, som indgår i dannelsen af nerveceller. Nerveceller sender elektrisk strøm frem og tilbage i kroppen hele tiden, og de har nogle membraner, som skal være sat sammen på en helt bestemt måde. Mangler vi vores omega-3 umættede fedtsyrer, så fungerer det ikke så godt, siger overlæge og hjerneforsker fra Rigshospitalet, Troels Kjær.

- Alle fisk indeholder de sunde omega-3 umættede fedtsyrer, men der er flere af dem i de fede fisk, fortsætter han.

Derfor skal du spise laks, sild, makrel og rødspætte
Nedenunder her gennemgår ernæringsekspert Christian Bitz, hjerneforsker Troels Kjær og næstformand i Danske Fiskehandlere, Hans Hebo, de fordele du finder ved de fire mest populære fisk:

Laks
Laksen er en af de fede fisk, og dermed er den rig på omega-3 umættede fedtsyrer. Hvis man går efter vildlaksen, vil man få en fisk, der er endnu sundere, men den opdrættede er også aldeles glimrende. Laksen er desuden rig på selen, zink og kalium - nogle mineraler, som vi ikke får så mange af, men som ikke desto mindre gavner vores krop.

Sild
Sild er meget andet end den karrymarinerede fra julefrokostbordet. Silden er også en fed fisk, og er derfor et godt valg, hvis du vil tilføre din krop en masse af de sunde omega-3 umættede fedtsyrer. Ligesom laksen er silden rig på selen, zink og kalium.

Makrel
Makrel hører også til blandt de fede fisk, og ligesom laksen og silden er den rig på både omega-3 umættede fedtsyrer, selen, zink og kalium. Mange af os kender bedst makrellen fra dåsen, og dåsemakrellen er faktisk et udmærket alternativ til den friske makrel.

Rødspætte
Rødspætten er i modsætning til de tre førstomtalte fisk ikke en fed fisk. Den indeholder stadig omega-3 umættede fedtsyrer, omend færre end laksen, silden og makrellen. Til gengæld er den rig på proteiner, og det betyder, at den mætter rigtig godt. Rødspætten er et godt valg, hvis du vil tabe dig - når blot du husker ikke at panere den og stege den i smør. Tilbered den i stedet din ovn.

I videoen øverst på siden kan du høre ernæringseksperten, hjerneforskeren og fiskehandleren fortælle om fiskens fortræffeligheder - du får også gode tips til, hvordan du bedst tilbereder din fisk.