Udstrækning forebygger ikke løbeskader

16x9

Internationalt forskningsprojekt afviser myten om, at manglende udtrækning giver løbeskader

Internationalt forskningsprojekt afviser myten om, at manglende udtrækning giver løbeskader.

Der er ingen grund til at spilde tid på udtrækning før løbeturen. Det viser et internationalt forskningsprojekt, der punkterer myten om, at manglende udtrækning giver flere skader.

"Der har været en masse kontroverser inden for dette område," siger doktor Daniel Pereles fra George Washington University i USA.

Stræk ud efter fodbold og gymnastik
Tidligere forskningsprojekter viser nemlig, at udtrækning er vigtig inden for f.eks. fodbold og gymnastik. Men ingen forskere har hidtil kastet sig over udstrækning for almindelige motionsløbere.

Daniel Pereles har haft 2729 deltagere i sit projekt. Alle deltagerne var over 13 år og løb minimum 16 kilometer om ugen.

Løberne blev delt op i to grupper, hvor den ene gruppe lavede fem minutters udstrækning før løbeturen, mens den anden gruppe sprang udstrækningen over. Tre måneder senere var resultatet, at 16 procent af forsøgspersonerne i begge grupper kæmpede med skader.

"Det er en ret høj skadefrekvens. Konklusionen må være, at løb er en krævende sportsgren," fortæller Daniel Pereles.

Forskningsprojektet er i denne uge blevet præsenteret ved det årlige møde i American Academy of Orthopaedic Surgeons i Washington.