Det dækker E-numrene over

16x9

Udover at færdigretter kan indeholde overraskelser som eksempelvis hestekød, byder mange forarbejdede madvarer også på en del E-numre. Men hvad er E-numre egentlig, hvad er deres formål og er de er farlige? Det giver ernæringsekspert Christian Bitz dig svarene på her.

- Overordnet set kan man sige, at jo flere E-numre i en fødevare, desto mere giver den sig ud for noget den ikke er, siger Christian Bitz.

E-numre dækker nemlig over stoffer, der bliver tilsat vores mad for at give smag, farve, konsistens og holdbarhed. At et tilsætningsstof får tildelt et E-nummer vil sige, at det er blevet godkendt i EU.

De mange E-numrene kan groft inddeles i følgende kategorier:
- E100-199: Farvestoffer.
- E200-299: Konserveringsstoffer (hæmmer bakterievækst)
- E300-399: Antioxidanter (forhindrer harskning af fedt).
- E400-499: Konsistensmidler.
- E500- : Forskellige funktioner, fx hævemidler, overfladebehandling (E901-927), smagsforstærkere (E620-900) og sødestoffer (E-960-967).

Aromastoffer deklareres ikke som E-numre.

Nogle af de værste E-numre:
Azo-farvestoffer der mistænkes for at gøre børn hyperaktive og skal fra den 20/7 mærkes med advarslen: "Kan have en negativ indvirkning på børns aktivitet og koncentrationsevne"

- Tartrazin (E 102)
- Quinolin gult (E 104)
- Sunset Yellow (E 110)
- Carmoisin (E 122)
- Ponceau 4R (E 124)
- Allura red (E 129)

Mange har droppet Azo-farver men de findes stadig i f.eks. gul sodavand og silk.

Flere af de slemme:
Sulfit (E220-228) er et stof, der bruges i især vin, rosiner og abrikoser som konserveringsmiddel. Stoffet kan give bivirkninger som diarré, trykken i brystet og udslæt og astmatikere kan få voldsomme astmaanfald.

Nitrit (E249-252) bruges i kødpålæg, både til at give en "frisk farve" og til at konservere pålægget, så det holder sig længere. Men det er bevist, at det kan udvikle stoffer, der er kræftfremkaldende for mennesker.

Nogle af de knap så slemme E-numre:
E 101 - B-vitamin: B2-vitamin (riboflavin) er gult fra naturens side og bliver derfor brugt som farvestof.

E 160 - Karotenoider: Karotenoider er en række naturlige plantefarvestoffer, der bl.a. virker som antioxidanter inde i kroppen.

E 161 - Xanthohyller: Xanthohyller er en speciel gruppe af Karotenoider, som mange forskere mener kan styrke kroppens forsvar mod kræft.

E 300 - C-vitamin
E-numrerne E 300, E 301 og E 302 er simpelthen C-vitamin, der benyttes i fødevarer for at forlænge deres holdbarhed.

E 306 - E-vitamin ekstrakt: Dette E-nummer dækker over ekstrakter fra naturlige E-vitaminrige olier. Anvendes for at hæmme harskning. E 307, E 308 og E 309 er ligeledes E-vitaminer.

E 322 - Lecitiner: Benyttes til at forbedre konsistensen af fødevarer.

Via det øverste link i boksen til højre, kan du blive klogere på hvilke ingredienser, herunder også E-numre, der gemmer sig i visse færdigretter.

.