Hendes mand er alvorligt syg: - Det er ensomt at skulle være stærk

25-årige Prudence Davis danser for sin syge mand, når ’Vild med dans’ sætter fokus på kræft i fredagens særafsnit.

Prudence Davis’ hjerne smeltede sammen en dag hjemme i lejligheden i København. Med ét ramte det seneste års hårde oplevelser med kæresten Jonas’ kræftsygdom hende.

- Jeg skulle til at komme beskidte knive og gafler ind i opvaskemaskinen, men i stedet stod jeg bare og gloede ind i den. Jeg havde glemt, hvor de skulle hen, fortæller hun.

Hun havde været ved Jonas’ side uafbrudt, siden han fik konstateret aggressiv lymfekræft. Hun havde tørret hans bræk op, holdt hans hånd og givet ham håb, da han efterfølgende begyndte med strålebehandlinger og kemoterapi.

I juni 2016 blev Jonas erklæret sygdomsfri, og her blev Prudence ramt – først med stress og angst, og så med en svær depression:

- Det havde været ensomt at skulle være så stærk. Jeg havde kørt så hårdt på med en mand, der havde været så syg, at jeg var helt udkørt, fortæller Prudence, der efterfølgende fik psykologhjælp og gik i gruppeterapi.

Jonas har fået kræft igen

I år fik det unge par så en besked, de havde frygtet. Jonas havde fået kræft igen.

Derfor har Prudence nydt at give tankerne en pause fra sygdom og stress, når hun de seneste uger har stået i et træningslokale og øvet dansetrin med den tidligere professionelle danser i ’Vild med dans’, René Christensen.

Sammen skal de danse i fredagens særudgave af ’Vild med dans’, hvor der samles ind til Kræftens Bekæmpelse. Her skal tre personer, der har kræft inde på livet, danse med en tidligere professionel danser fra ’Vild med dans’-universet.

Læs her om de to andre dansere Henriette og Helge.

Prudence og René skal danse en cha-cha-cha.
Prudence og René skal danse en cha-cha-cha. Foto: TV 2

Træningen op til fredag har betydet meget for Prudence:

- Det har betydet, at jeg har skullet gå over nogle grænser, jeg ikke troede, jeg havde overskud til. Jonas er stadig syg, og manglende søvn og arbejde fylder meget, men når jeg træner, er det ikke det, jeg tænker på, siger hun.

I forbindelse med hendes optræden har mange spurgt ind til hendes situation. Her har hun oplevet at skulle sætte ord på noget, hun ikke ellers får sagt højt:

- Fokus har ikke været på mig før, og hvordan jeg har haft det. Det har været svært for mig at fortælle til andre, at sådan er mit liv lige nu.

Fakta om kræft

  • Hver tredje dansker bliver ramt af kræft.
  • Knap 267.500 danskere lever med en kræftdiagnose.
  • Mere end 15.000 danskere dør hvert år af kræft. 
  • De fem hyppigste kræftformer blandt kvinder er: Bryst-, lunge-, tyktarm- og modermærkekræft, samt kræft i hjernen. 
  • De fem mest hyppige kræftformer for mænd er: Prostata-, lunge-, tyktarm-, blære-, og endetarmskræft.

Har stadig kjolen fra deres første møde

Prudence og Jonas mødte hinanden for fem et halvt år siden en aften i København. Hun var 19 år og egentlig på vej hjem fra festen, da den dengang 18-årige Jonas kom hen til hende.

- Jeg var ikke typen, der dansede så meget, det var mere mine veninder. Han spurgte ind til, hvad jeg hed, og hvad jeg lavede. Det var meget trygt, og vi klikkede med det samme, husker hun.

Det var den 13. maj 2012, og Prudence gemmer stadigvæk på den blomstrede kjole, som hun havde på den første aften.

Parret har været sammen siden, de bor sammen, og så har de holdt sammen gennem Jonas’ kræftforløb - første gang med lymfekræft og nu med diagnosen MDS, der er en form for kronisk kræft.

- Jeg har aldrig været i tvivl om ham eller haft lyst til at stoppe med at ses igennem det her forløb. Vi er rigtig gode til at tale om vores kærlighed, og den er kun blevet stærkere, siger hun.

Parret blev gift ved Ofelia Plads i København.
Parret blev gift ved Ofelia Plads i København. Foto: Privatfoto

For et par måneder siden besluttede de sig for at blive gift. Før Jonas fik kræft for anden gang, havde han friet til Prudence. Planen var egentlig, at de skulle giftes om et par år, men da han blev syg igen, besluttede de sig for at gøre det med det samme.

Hun havde købt en hvid kjole i sin frokostpause, de havde ringe, og en gæst havde taget kage med.

Og så holdt Jonas en rigtig god tale for sin nye brud.

- Han er rigtig god til det med ord. Han sagde, at det ville være en dag, han altid ville huske, og at han gerne ville have børn med mig en dag.

Hver måned fejrer de datoen for deres bryllup. Selvom de stadig går igennem en svær tid, så prøver de at gøre forløbet mindre hektisk og tage en dag ad gangen.

- Som sådan har jeg ikke fået mere aflastning end sidst, men jeg er blevet bedre til at gøre ting for mig selv også. Jeg træner hver dag, vi har ændret vores kost, og så mediterer vi sammen.

Parret venter på en donor til en planlagt knoglemarvstransplantation. De har fundet et match i Tyskland og venter nu på, at donoren kan blive godkendt.