Da den 16-årige pige tabte håret og tog 15 kilo på, væltede det ind med kommentarer

Frederikke mistede noget af sig selv, da hun blev ramt af en dødelig sygdom. Ét særligt billede lærte hende at acceptere sig selv igen.

Væsken i posen var gul, nærmest selvlysende, da den løb gennem slangen.

16-årige Frederikke kneb øjnene sammen og vendte blikket væk fra den flydende gift. Hun græd lidt ved tanken om, hvad den ville gøre ved hendes krop. Det var uretfærdigt. Hvorfor var det lige hende, der lå der i hospitalssengen?

Tankerne blev afbrudt af en kold fornemmelse. Den gule væske ramte nu hendes højre hånd, og Frederikke kiggede over på sin lillesøster.

- Nu er det for sent. Nu mister jeg håret, nu er det hele begyndt, sagde hun stille.

Det var dagen før juleaften i 2016. Men for Frederikke Juul var det også dagen, hvor hun første gang skulle forholde sig til den kræftbehandling, der forhåbentligt kunne redde hendes liv, men som samtidig ville ødelægge hendes krop indefra.

Ingen skulle se hende, når hun tabte det lange, mørkebrune hår, erklærede hun. Men på det tidspunkt vidste hun ikke, at det senere ville hjælpe hende at dele billeder på de sociale medier af netop sygdom, hårtab og vægtøgning.

16-årige Frederikke Juul før hun fik diagnosen knoglekræft.
16-årige Frederikke Juul før hun fik diagnosen knoglekræft. Foto: Privatfoto

Det var faktisk det sidste, hun havde lyst til, da hun den 12. december 2016 fik diagnosen knoglesarkom - en sjælden kræfttype, der opstår i knoglerne.

Begyndte med en brækket skulder

Frederikke Juul havde haft ondt i venstre overarm i et stykke tid. Hun kunne ikke sove om natten på grund af smerterne, og en scanning viste, at den var brækket. Men også at der var noget andet galt.

Sammen med sin mor og morfar var hun derfor blevet indkaldt til en samtale på sygehuset, hvor de troede, at de skulle tale om en operation. Overlægens besked var dog mere alvorlig.

- Du har en sjældent form for knoglekræft, og du er allerede overgået til Rigshospitalet, forklarede han.

Frederikke Juuls blik var tomt. Er det mig, han snakker til?, tænkte hun først. Både hendes farmor og farfar var døde af kræft, og frygten ramte hende pludseligt hårdt.

- Jeg vil ikke dø, sagde hun højt og bestemt, men så kom tårerne.

Ville ikke se sig selv

To uger efter fik hun sin første kemobehandling. Det var dagen før juleaften, og der gik ikke lang tid fra, at den gule væske løb ind i hånden, til hun fik kvalme.

Frederikke Juul på Rigshospitalet den 15. december 2016.
Frederikke Juul på Rigshospitalet den 15. december 2016. Foto: Privatfoto

Få dage efter lå de første mørkebrune hår på hendes hovedpude. 

Frederikke Juul kunne ikke holde tanken om at være skaldet ud. Hun følte, at sygdommen overtog hende og fjernede al kvindelighed, og da frisøren fjernede det sidste hår, ville hun ikke længere se på det.

- Jeg kommer ikke til at gå uden for en dør, råbte hun til sin mor.

Når hun så et spejl, kiggede hun væk eller dækkede sit hoved til med huer og hættetrøjer. Men en dag lagde hun efter mange overvejelser et nyt billede af sig selv ud på Instagram. 

Reaktionerne overraskede hende.

Det perfekte billede

Hun kiggede længe på billedet og overvejede at slette det igen.

Fakta om kræft

  • Hver tredje dansker bliver ramt af kræft.
  • Knap 267.500 danskere lever med en kræftdiagnose.
  • Mere end 15.000 danskere dør hvert år af kræft. 
  • De fem hyppigste kræftformer blandt kvinder er: Bryst-, lunge-, tyktarm- og modermærkekræft, samt kræft i hjernen. 
  • De fem mest hyppige kræftformer for mænd er: Prostata-, lunge-, tyktarm-, blære-, og endetarmskræft.

Før i tiden havde hun tænkt meget på, at billederne skulle se perfekte ud på de sociale medier. Hår, make-up og “det rette udtryk” betød meget, men nu overskyggede kræften alt.

Frederikke Juul blev overvældet, da hun så kommentarerne.

De var positive, og det gav hende mod til at sætte flere ord og billeder på sygdomsforløbet. Så da hendes gudmor foreslog en blog, gav det mening.

- Det er lidt mærkeligt det her, fordi jeg er meget ude for min komfortzone. Jeg er lidt nervøs for, hvordan I vil tage imod min blog, skrev hun i sit første indlæg i marts måned 2017.

Frederikke Juul sammen med sin mor Henriette under sygdomsforløbet på hospitalet.
Frederikke Juul sammen med sin mor Henriette under sygdomsforløbet på hospitalet. Foto: Privatfoto

Det var få dage før en større operation, hvor hun skulle have sat en knogle fra sit ene ben ind i armen.

- Jeg kæmper til det sidste, og jeg er sikker på, at når jeg engang er færdig med det her lort, kommer jeg ud på den anden side stærkere end nogensinde før, skrev hun.

Sådan ser jeg ud nu

I dag, knap et år efter diagnosen, ligger der adskillige indlæg med billeder og tanker fra hospitalet på den nu 17-årige Frederikke Juuls blog.

Da andre roste og accepterede Frederikke Juuls udseende, begyndte hun også så småt selv at gøre det.
Da andre roste og accepterede Frederikke Juuls udseende, begyndte hun også så småt selv at gøre det. Foto: Privatfoto

Det har hjulpet hende at skrive - både når der har været gode dage og dårlige dage.

- Jeg har grædt rigtig mange tårer over, at jeg har taget 15 kilo på i vægt, og at jeg har tabt mit hår. Men der har bloggen været en form for terapi, som hjulpet mig til at komme videre og acceptere det, siger Frederikke Juul.

Hun er ikke i tvivl om, at sygdomsforløbet har ændret hendes syn på, hvilke billeder hun deler på de sociale medier.

- Det er okay at se anderledes ud, og man skal værdsætte det, man har. Før ville jeg gerne have, at det skulle være perfekt. Nu kan jeg godt lægge mere grænseoverskridende billeder op.

Fremtiden

5. september 2017 modtog hun sin sidste kemobehandling ud af i alt 24 behandlinger - størstedelen med flere dages indlæggelse.

Nu venter en række undersøgelser og kontroltjek, så lægerne kan sikre sig, at kræften er helt væk fra hendes krop.

I dag håber hun aldrig mere at skulle se på kemoen i den gule eller røde farve.
I dag håber hun aldrig mere at skulle se på kemoen i den gule eller røde farve. Foto: Privatfoto

Frygten fra sygdomsforløbet sidder dog stadig i hende. Nogle dage får hun flashbacks til hospitalet, hvis hun kan ane lugten fra behandlingerne i et stykke tøj. Andre dage minder de store ar på armen og benet hende om det.

- Når jeg kigger mig i spejlet, tænker jeg nogle dage stadig: Er det mig? Det har været et langt forløb, som har ændret mig både personligt og udseendemæssigt, siger Frederikke Juul.

Arret efter operationen på Frederikke Juuls ene ben.
Arret efter operationen på Frederikke Juuls ene ben. Foto: Privatfoto

Operationen i armen har haft den konsekvens, at hun ikke har fuld funktion i armen i dag og ikke rigtig kan bruge den.

Hvordan det bliver i fremtiden, ved lægerne ikke. Lige nu er Frederikke Juul dog taknemmelig for, at den er der, for der var en risiko for, at lægerne ville amputere den.

Endnu mere taknemmelig er hun for, at den gule væske i posen virkede.

- Jeg var helt sikker på, at jeg skulle dø inden for få uger, da jeg fik at vide, at jeg havde kræft. Men kræft er ikke nødvendigvis lig med døden. Det budskab håber jeg, at min historie kan være med til at fortælle, siger Frederikke Juul.

Du kan møde Frederikke og høre mere om hendes historie i 'Knæk Cancer Live', der sendes på TV 2 klokken 20. Du har også mulighed for at chatte med Frederikke på Knæk Cancers Facebookside senere på aftenen.