Så meget blev der samlet ind til Knæk Cancer i 2017

Danskerne donerede massevis af millioner, da 'Knæk Cancer Live' rullede over skærmen for sjette år i træk.

Lørdag aften samlede danskerne ind i til den store Knæk Cancer-indsamling. Og det endte med et svimlende beløb på 147.113.040 kroner.

- Det er kæmpe stort. Det betyder så utrolig meget, at danskerne står sammen om at knække cancer. Beløbet er noget, der batter, siger en af aftenens værter, Mikkel Beha Erichsen.

Efter showet sendte Kræftens Bekæmpelse også en hjertevarm hilsen ud til danskerne. 

AF HJERTET TAK, DANMARK! <3

Posted by Kræftens Bekæmpelse on Saturday, October 28, 2017

Det går Knæk Cancer-pengene til

  • Børnecancerfonden
  • Røgfri Fremtid
  • Nationalt Forskningscenter
  • Senfølgeenheder
  • Tidlig diagnose
  • Unge forskere
  • Tidlig ’Breaking News’
  • Hjemmedød (Flere skal have mulighed for at dø i eget hjem, hvis de ønsker det)
  • Fælles beslutningstagning.

I flere uger har man kunnet samle ind ved at lave aktiviteter eksempelvis Knæk Cancer-blomster og oprette egne indsamlinger, og lørdag aften kulminerede hele forløbet med det store 'Knæk Cancer Live'-show. 

Bloklys i mørket

To af de personer, der havde samlet penge ind, var pigerne Annabelle og Luna. De havde malet Knæk Cancer-blomster på mere end 900 bloklys, som de har solgt for i alt 30.775 kroner.

Veninderne Annabelle og Luna har malet og solgt lys for 30.775 kroner. Video: Carina Buus

Også Lise og Claus havde haft gang i en kreativ indsamling. Ved hjælp af 50 kilo hår doneret fra personer over hele landet, havde de to solgt parykmateriale for 160.000 kroner.

Lise og Claus har for Knæk Cancer solgt omkring 50 kilogram hår. Video: Carina Buus

Cecilie Frøkjær, som også var vært ved for aftenens show, var berørt over deltagerne.

- De mennesker, jeg har interviewet i aften, har gjort stort indtryk. Deres historier har allesammen været rørende på hver sin måde. Jeg fik en klump i halsen af at se Michael møde sin knoglemarvdonor. At se to unge mænd, der falder hinanden om halsen, siger hun. 

Han er grunden til, at Michael i dag er kræftfri. Video: Ida Zander Jensen

Flere overlevende og flere bivirkninger

Hver tredje dansker rammes af kræft, og sygdommen er den hyppigste dødsårsag herhjemme. Derfor sætter TV 2 for sjette år i træk fokus på sygdommen. 

Administrerende direktør hos Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, er rigtig glad for hele indsamlingsforløbet. 

- Jeg er begejstret og glad over en kolossal opbakning og et kæmpe stort beløb. Jeg vil sige, det er i virkeligheden det der med at mærke, hvordan folk står sammen, og at folk gør fantastisk mange ting sammen, der er stort. Det er en del af drømmen, at man står sammen. Det er faktisk det, vi gerne vil med Knæk Cancer, siger han til TV 2. 

Kræftens Bekæmpelse har allerede udvalgt de projekter, der i år kan modtage nogle af donationerne. Pengene skal blandt andet gå til en røgfri fremtid og til patienter, der rammes af senfølger i forbindelse med deres kræftbehandling.

Det forklarer Leif Vestergaard Pedersen.

- I virkeligheden står vi i den heldige situation, at flere og flere kræftpatienter overlever deres kræftsygdom, men det gør også, at flere og flere rammes af skader fra deres behandling. Det kan både være operationer, strålebehandling og den medicinske behandling, der giver bivirkninger, siger han.