To Emma’er rørte danskerne med deres historie – nu har de godt nyt

Emma Christiansen og Emma Skarsø på 22 og 23 år blev begge ramt af alvorlig lymfekræft i sommeren 2017. Nu er en stor drøm blevet opfyldt.

Årets ’Knæk Cancer’-indsamlingsshow i oktober blev indledt med et rørende indslag, hvor to unge kvinder med samme navn og samme kræftdiagnose fortalte deres historie.

De to Emma’er fra hver sin landsdel havde mødt hinanden i marts 2018 via Kræftens Bekæmpelses forum for unge kræftramte, #ungkraeft på Instagram, og de blev hurtigt venner gennem deres fælles kamp mod lymfekræft.

Men hvor 22-årige Emma Christiansen for længst var erklæret kræftfri, ventede 23-årige Emma Skarsø stadig på en afgørende scanning. Hun havde en stor drøm.

– Jeg glæder mig til den dag, hvor vi kan stå sammen og være kræftfri, lød det fra en bevæget Emma Skarsø i tv-showet.

Emma Skarsø (t.h.) blev rørt til tårer, da hun og veninden Emma Christiansen gæstede 'Knæk Cancer'-showet den 27. oktober 2018.
Emma Skarsø (t.h.) blev rørt til tårer, da hun og veninden Emma Christiansen gæstede 'Knæk Cancer'-showet den 27. oktober 2018. Foto: Per Arnesen / TV 2

Og nu er der endelig godt nyt. For onsdag den 5. december fik Emma Skarsø sit længe ventede scanningssvar:

– Lægen sagde, at scanningen så rigtig fin ud. Der er stadig noget, der lyser op, men det har ikke ændret størrelse, og derfor er de ret sikre på, at det bare er arvæv. Så han ville kalde mig kræftfri, siger Emma Skarsø til TV 2.

Se videoklip med Emma og Emma i 'Knæk Cancer'-showet øverst.

Rundt på gulvet

Selv om Emma Skarsø nu har fået opfyldt sin store drøm om at slippe fri af sin kræftdiagnose, har hendes reaktion på den gode nyhed været blandet.

Det ene øjeblik er jeg virkelig glad, og det næste øjeblik løber tårerne

Emma Skarsø, tidligere kræftpatient

 – Det er lidt svært. For jeg synes ærligt talt, at mine følelser er fuldstændig rundt på gulvet. Det ene øjeblik er jeg virkelig glad, og det næste øjeblik løber tårerne, lyder det fra Aarhus-pigen.

Emma Skarsø ses her på hospitalet i efteråret 2017, hvor hun fik stillet diagnosen lymfekræft af typen non-hodgkins lymfom.
Emma Skarsø ses her på hospitalet i efteråret 2017, hvor hun fik stillet diagnosen lymfekræft af typen non-hodgkins lymfom. Foto: Privatfoto

Hun fortæller, at ’Knæk Cancer’-ugen i år har taget særligt hårdt på hende, fordi hun har haft svært ved at høre om kræftforløb, hvor det ikke er gået så godt, som for hende selv og Emma Christiansen.

Generelt bliver hun nemt påvirket af de ting, der sker omkring hende. Det skyldes de senfølger, hun har fået af kemo- og strålebehandlingen, siger hun.

Fakta om Lymfekræft

  • Lymfekræft opstår i kroppens lymfeceller, der findes overalt i kroppen.
  • Det mest almindelige er, at sygdommen opstår i lymfeknuderne.
  • Lymfekræft inddeles i to hovedgrupper: Hodgkins sygdom og non-Hodgkins lymfom, som afgøres ved at undersøge en syg lymfeknude i mikroskop.
  • Helbredelse er mulig ved flere former for lymfekræft. De, som ikke kan helbredes, kan holdes i ro i mange år ved hjælp af kemo- og såkaldt immunterapi.
  • Antallet af nye lymfekræfttilfælde har været stigende siden 1950. Begge typer rammer oftere mænd end kvinder.

Kilde: Sundhed.dk

– Jeg har en masse træthed og koncentrationsbesvær. Det vil nok være der i et par år, før det forsvinder helt. Lige nu føler jeg, at det er meget ekstremt, men det er nok også, fordi der sker meget omkring mig for øjeblikket, forklarer hun.

Emma Skarsø passer fortsat sit studie i medicinsk fysik på Aarhus Universitet, men overvejer at holde et halvt års orlov, så hun blandt andet kan tage ud at rejse med sin kæreste, Daniel.

Hun er glad for, at hun har fået lov til at komme i et normalt kontrolforløb, hvor hun fremover kun skal scannes hvert halve år i stedet for hver tredje måned.

- Nu skal jeg lære at leve livet normalt igen, arbejde med min angst og tro på, at jeg er rask, siger hun.

Festlig aften med familie og venner

Emma Skarsø har endnu ikke nået at fejre den gode nyhed med familie eller venner. For både hun og kæresten Daniel har været sløje med forkølelse og feber.

- Egentlig var det planen, at vi skulle ud at spise om aftenen, efter at vi havde været på Skejby. Men vi blev hjemme og hyggede og snakkede i stedet for, siger hun og tilføjer med et lille grin.

– Faktisk var det rart bare at være helt almindeligt syg for en gangs skyld.

Men selv om hun stadig har restaurant-turen til gode med kæresten, føler Emma Skarsø, at hun allerede har taget forskud på festen med familien og vennerne.

I ’Knæk Cancer’-showet blev hun nemlig overrasket med en helikoptertur hjem til Aarhus, hvor et festlokale var fyldt op til bristepunktet med alle de mennesker, der har støttet hende gennem kræftforløbet.

Venner og familie til Emma Skarsø overrasker hende med et surprise party i Aarhus. Hun og Emma Christiansen ses i forgrunden sammen med Emmas mor.
Venner og familie til Emma Skarsø overrasker hende med et surprise party i Aarhus. Hun og Emma Christiansen ses i forgrunden sammen med Emmas mor. Foto: Privatfoto

– Det var virkelig en god aften. Folk var så glade, og stemningen var fantastisk. Jeg var rundt og snakke med alle. Det er jo ikke så tit, at alle er samlet. Der var familie helt fra Bornholm, fortæller hun.

Udover at samværet med vennerne og familien var festligt, var helikopterturen fra Københavns nordhavn til Aarhus også en vild oplevelse, synes Emma Skarsø.

Emma Skarsø og Emma Christiansen lavede deres eget lille videoklip, da de blev sendt med helikopter fra 'Knæk Cancer'-showet i København til familiefest i Aarhus. Video: Rasmus Woo

– Emma og jeg havde jo nærmest helikopteren for os selv, og vi kunne se alt gennem de store vinduer. Det var virkelig smukt at kigge ned på København og alle lysene.

Glæder sig på Emmas vegne

For Emma Christiansen, som for øjeblikket befinder sig på Vejle Idrætshøjskole, har det gjort stort indtryk, at hendes veninde gennem snart et år nu også kan kalde sig kræftfri.

- Det er megafedt for hende. Jeg glæder mig meget på hendes vegne, siger Emma Christiansen, der naturligvis straks fik den glade nyhed på Messenger som en af de første.

– Vi skriver rigtig meget sammen – som vi plejer. Men vi har desværre ikke haft tid til at mødes siden ’Knæk Cancer’-showet, fortæller hun.

Emma og Emma har fået et tæt venskab, og de skriver næsten hver dag sammen på Messenger.
Emma og Emma har fået et tæt venskab, og de skriver næsten hver dag sammen på Messenger. Foto: Privatfoto

Begge Emma’er håber dog meget på, at de når at ses inden jul. De har talt om at gå på jule-shopping sammen.

- Jeg får fri fra højskolen 18. december, så måske kan jeg lige tage et smut til Aarhus inden juleferien, siger Emma Christiansen, som skal holde jul med sin familie i Odense.

Hun fik afslag på sin ansøgning til Politiskolen i november, men har valgt at forlænge opholdet på Vejle Idrætshøjskole med et halvt år, så hun bliver der til sommer.