Ekspert: De er favoritter til en Oscar

Hvem kommer til at løbe med de prestigefyldte Oscar-priser? Det giver filmekspert og filmanmelder Ann Lind  Andersen et bud på her. 

Natten mellem d. 22 og d. 23 februar løber det store Oscar-show af stablen, hvor de bedste film og skuespillere fra år 2014 bliver kåret i Dolby Theatre.

- Det har været et godt film-år, hvis man ser på de otte film, der er nomineret til ’Bedste film’-kategorien. Der har vi nogle stærke kunstneriske film, der er meget unikke, blandt andet Birdman, Whiplash og Grand Budapest Hotel, og så er der nogle mere traditionelle i form af Imitation Game, The Theory of Everything og Selma, forklarer Go'Morgen Danmarks filmanmelder Ann Lind Andersen om filmåret til tv2.dk. 

Tip en 13'er i vores store Oscar-konkurrence og vind et årsforbrug af biografbilletter her. 

Og allerede nu er der ved at tegne sig at billeder af nogle af favoritterne til priserne, her giver Ann Lind Andersen sit bud på favoritterne. 

Bedste mandlige hovedrolle - Michael Keaton eller Eddie Redmayne
- Den bliver spændende i år, det er nok Michael Keaton eller Eddie Redmayne, der kan løbe med prisen. Michael Keaton er virkelig dygtig, og jeg tror gerne, Akademiet vil kreditere ham for ”lang og tro tjeneste”, samtidig har Redmayne spillet en rolle, der har krævet meget fysisk skuespil, og den slags elsker Oscar at tilgodese. Men lige nu ville jeg spille mine penge på Keaton. 

Bedste kvindelige hovedrolle - Julianne Moore
- Julianne Moore leverer en rigtig stærk og gedigen præstation i ’Still Alice’, hvor hun spiller en Alzheimer-ramt professor, men hun er altså heller ikke oppe imod det stærkeste felt i den kategori. 

Bedste mandlige birolle - J. K. Simmons
- Det bliver højst sandsynligt J.K. Simmons fra Whiplash, fordi han giver en helt fantastisk præstation

Bedste kvindelige birolle - Patricia Arquette
- Patricia Arquette fra ’Boyhood’ er stor-favorit, fordi hun har vundet en Golden Globe, Bafta-pris og Sag Award (det amerikanske skuespillerforbunds pris, red.) for samme rolle, og det er en meget god indikator på, at hun nok også løber med Oscar-statuetten. 

Bedste film og instruktør- Boyhood eller Birdman?
Prisen for både bedste film og instruktør skifter lidt imellem Birdman og Boyhood. Begge film er virkelig stærke og har et meget højt kunstnerisk niveau. Lige nu tror jeg, at Boyhood får prisen for bedste film, på grund af det enorme stykke unikke arbejde med at filme over 12 år. Og så tror jeg, at instruktørprisen går til  Alejandro Iñárritu, der står bag Birdman. 

Fotografering – Birdman eller Ida 
- Der er nogle sindssygt stærke fotografer, der er virkelig gode til jeres job oppe i mod hinanden i denne her kategori. Men kampen kommer til at stå mellem Birdman og Ida. Jeg vil tro, det bliver Emmanuel Lubezki for Birdman, som er en teknisk tour de force, men ’Ida’ er en stærk modstander. 

Animerede kortfilm – Feast eller The Dam Keeper
'The Dam Keeper' kunne godt vinde, og der er faktisk lidt ”dansk” over den, for fortællerstemmen er nemlig Lars Mikkelsens. Men det er Disneyfilmen 'Feast, der er favoritten. 

Animerede spillefilm – How To Train your Dragon
- Favoritten er klart, ’How to train your dragon 2’, som er en rigtig vellykket animationsfilm. Rent streg-mæssigt er 'Song of the sea'’, som er dansk co-produceret flottere, men jeg tror, det bliver den anden. 

Ikke engelsk-sprogede film - Ida
Russiske Leviathan vandt jo en Golden Globe, men lige nu peger de fleste pile på polske Ida. Jeg synes, det er en fænomenal smuk, stærk og stram lille film, og så er den også dansk co-produceret med danske producenter inde over. Det ville være fuldt fortjent, hvis den vandt. 

Kortfilm – The Phone Call
- Ulrich Thomsen er med i en af de nominerede film ’Aya’, men den er slet ikke favoritten. Lige nu tror jeg, det bliver The Phone Call, eller måske Parvaneh eller Boogaloo and Graham.

Dokumentarfilm – CitizenFour
- Jeg tror CitizenFour vinder, fordi den har været så markant, det er ikke så nytænkende en film, men det er en film, der vinder på sit indhold. 

Du kan læse om filmekspert, Ann Lind Andersens forudsigelser om samtlige Oscar-kategorier her, og du kan danne dig et overblik over de nominerede i de store kategorier her. 

Du kan følge Oscar-showet på TV 2 allerede fra kl. 23.05, hvor Stéphanie Surrugue og en række eksperter byder velkommen i Go’-studiet. Her følger vi rød løber og selve showet hele natten.

På oscar.tv2.dk følger vi også begivenheden på vores liveblog. Her kan du se billeder fra den røde løber og holde dig opdateret på, hvem, der vinder hvilke priser. Du kan også give os din mening om showet og stille spørgsmål til eksperterne. 

Ann Lind Andersen og Adam Voigt gav mandag i Go' morgen Danmark deres bud på Oscar-favoritter. Det kan du se i klippet øverst i artiklen.