TV

Så mange tvillinger, trillinger og firlinger har Danmark

Tjekkiet fik i går deres første sæt femlinger. Dem har Danmark aldrig haft nogen af, men vi får flere og flere flerfødsler generelt 

Tjekkiske Alexandra Kinova fødte i går børnene Deniel, Michael, Alex, Martin og Terezka, og skrev sig dermed ind i landets historie som Tjekkiets første mor til femlinger. 

Femlinger - og alt derover - er ekstremt sjældne, og i Danmark har vi ikke haft ét eneste tilfælde, siden vi begyndte at holde tal på flerfødsler i 1850. 

- Vi får vores oplysninger fra Landspatientregisteret, som er under Sundhedsstyrelsen - og før det var det fra kirken, og ifølge de oplysninger vi har modtaget, så har der aldrig været et sæt femlinger i Danmark, så længe der er ført statistik over det, fortæller Dorthe Larsen fra Danmarks Statistik til tv2.dk. 

Men til gengæld, så får vi flere og flere tvillinger og trillinger. 

Højere alder og fødselshjælp

Ifølge Birgit Thalwitzwer fra jordemoder.dk, så bliver betingelserne for flerfødsler nemlig bedre og bedre.

- Der er større chance for flerfødsler, desto ældre moderen er, og de gængse typer fertilitetsbehandling øger også chancen, da man enten sætter to eller tre æg op i kvindens livmoder eller giver hende hormonbehandling, der øger chancen for, at kvinden selv frigiver flere æg ad gangen, fortæller Birgit Thalwitzwer til tv2.dk. 

Gennemsnitsalderen for alle fødende kvinder er i Danmark 30,7 år, hvilket er markant højere end for bare et par årtier siden, og den høje fødealder er medvirkende til, at vi også oftere modtager fertilitetsbehandling.

Birgit Thalwitzwer fortæller, at der i teorien godt kunne komme et sæt femlinger ud af en fertilitetsbehandling herhjemme. 

- Hvis man havde sat tre æg op, og to af dem delte sig, så kunne det i teorien godt ske. Men chancen er selvfølgelig meget lille, siger hun.

Tre sæt firlinger i 1998

Sidst en dansk mor fødte firlinger var i 2005, og i de fleste år kommer der slet ingen herhjemme. 

En undtagelse var dog 1998, hvor der helt sensationelt blev født hele fire sæt firlinger i Danmark. 

Antallet af trillinge-kuld har de senere år stabiliseret sig på omkring 15 om året, efter det toppede med 39 styk i 1995.

Danske kvinder får omkring 1400 sæt tvillinger om året nu, hvilket er over dobbelt så mange som i 1980'erne.

Se, hvor mange enkeltfødsler, tvilingefødsler, trillingefødsler og firlingefødsler der har været hvert år i Danmark siden 1850 lige her.