TV

Unge danskere: Dyrere tandlæge er skidt

Fra i dag af bliver det dyrere at gå til tandlægen.

Det er især de unge mellem 18 og 25, der bliver hårdest ramt. De kan se frem til, at en ”kontrol af diagnostisk fund ved diagnostisk undersøgelse” stiger med svimlende 185 procent.

Det var flere af de unge, som tv2.dk talte med i dag på Strøget i København, ikke helt begejstrede ved.

Cecilie Hviid 22 år

- Det synes jeg ikke godt om. Når man i forvejen er på SU og ikke har så mange penge, så er der nok endnu færre, der vil gå til tandlægen, siger Cecilie Hviid til tv2.dk.

Hun kender en del, der er på SU, og hun er sikker på, at størstedelen vil vælge tandlægen fra, når pengene skal prioriteres.

- Jeg går selv til tandlægen hver halve år. Éns tænder er vigtige og i sidste ende, er det dyrere at prioritere tandlægen fra.

Asger Haug 24 år

- Jeg fik selv en tandregulering som lille, og det har jeg været rigtig glad for. Det er godt, at vi har et system med gratis tandpleje til børn, siger Asger Haug.

Han mener dog, at det er éns eget ansvar at sørge for at passe ordentlig på sine tænder.

- Hvis man får pludselige skader, som hvis man knækker en tand eller får paradentose, så bør man kunne få en form for tilskud.

Asger Haug sidestiller det med, at man skal på skadestuen eller hospitalet. Men hvis man eksempelvis får huller på grund af for meget sodvand, så skal der ikke være tilskud.

Selv går Asger aldrig til tandlægen, da det er for dyrt, og fordi han sørger for at passe på sine tænder.

- Det er åndssvagt at bruge 500 kroner på et tandtjek. Det er meget, når man er studerende. Så længe jeg sørger for at passe på mine tænder og spise sundt, så får jeg ingen huller.

- Men jeg tror, at stigningerne vil få økonomisk indflydelse på dem, der ikke har lært at passe ordentlig på deres tænder.

Sophie Engelhard 23 år

- Jeg tror, at det vil gå uderover dem, der ikke har så mange penge. Jeg synes, det er et stort problem. Det bør sidestilles med, at man går til læge. Så man burde få en eller anden form for tilskud, siger Sophie Engelhard.

Prisstigningerne kommer dog ikke til at ramme hende selv, for hun vil stadig blive ved med at passe sine konsultationer.

- Det kommer ikke til at have indflydelse. Jeg går én gang om året, for det kan bedre betale sig at forebygge.