TV

Jordemoder: De danske barselsafsnit er grænseoverskridende

Nybagte danske mødre og deres babyer stuves sammen på firesengsstuer på Rigshospitalet uden plads til ro og fordybelse – eller til at far kan overnatte. Det er helt uantageligt, siger formanden for Jordemoderforeningen Lillian Bondo i et interview til Politiken.

Jordemoder Birgit Thalwitzer bakker sin formand op. Hun arbejder dels på fødegangen på Kolding Sygehus og i sin egen klinik jordemoder.dk. Med et ben i begge lejre tør hun godt udtale sig om sin personlige opfattelse af forholdene på de danske barselsafsnit:

- Det er grænseoverskridende at stuve nybagte mødre og babyer sammen på firesengsstuer uden nogen form for privatliv, siger Birgit Thalwitzer til tv2.dk.

- Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor mange ubehagelige situationer de fødende kvinder kan komme ud for. Forestil dig bare at skulle have tilset sår, at skulle på toilettet, som i nogle tilfælde foregår på en toiletstol bag et forhæng midt på stuen, forestil dig kraftige blødninger, eller forestil dig, at du bliver utilpas eller ked af det – hvor meget lyst har du så til at dele de ting med tre helt ukendte mennesker, og muligvis også deres pårørende, som kan være på besøg?

Amningen kommer voldsomt under pres

Roen spiller en afgørende rolle i de første døgn efter en fødsel. Der skal ro på til at etablere amning og til at skabe en ordentlig tilknytning mellem mor og barn. Det er der, ifølge Politiken, forskning, der viser. Og også her bakker Birgit Thalwitzer op:

- De fleste kvinder synes, at det er svært at blotte barmen foran mennesker, de ikke kender. Derfor kan det naturligvis være svært at få gang i amningen på en firesengsstue, hvor man ikke alene skal tage hensyn til sine medpatienter, men også til deres mænd og andre pårørende. Når kvinder bliver stuvet sammen på den måde, som det foregår på de store sygehuse, så virker det hæmmende for amningen, og det kan få konsekvenser for hele den første tid som familie, siger Birgit Thalwitzer til tv2.dk.

- Jeg er så træt af de forhold, der er gældende på de danske sygehuse, og jeg gætter på, at antallet af de private fødeklinikker kommer til stige de kommende år.

Det handler om kendthed, tryghed og kontinuitet

Sammenholder man tal fra Region Syddanmark med tal fra hjemmefødselsordningen i Region Sjælland i perioden 1991-2011, så kan man se, at der forekommer 85 procent færre store bristninger i hjemmefødselsregi end i offentligt regi. Birgit Thalwitzer er slet ikke i tvivl om, hvorfor det forholder sig sådan:

- Det handler om kendthed, tryghed og kontinuitet både før, under og efter en fødsel. Det handler om at blive lyttet til og at blive taget alvorligt, og så handler det i særdeleshed om at føle sig tryg. Og det gør du, når det er den samme jordemoder, der følger dig hele vejen.

- Jeg og mine kolleger inden for det private mærker en markant stigende efterspørgsel på private fødeklinikker. Vi kan tilbyde en kvalitet i hele svangreomsorgen, som du ikke finder i det offentlige, og det er der rigtig mange kvinder, der vælger til, siger jordemoderen til tv2.dk.