TV

TV 2-serie kritiseres for at påvirke børn til at ryge

Reklameplakaten for tv-serien ’Rita’ påvirker børn og unge til at begynde at ryge, mener Kræftens Bekæmpelse, mens Hjerteforeningen maner til besindighed. TV 2-chef understreger, at plakaten blot skal udtrykke hovedpersonens dobbelthed

At ophænge plakater af Mille Dinesen i titelrollen som skolelæreren 'Rita', mens hun holder en tændt cigarret og har en glorie af røg over hovedet, er stærkt kritisabelt.

Det mener Kræftens Bekæmpelse, der i mandagens udgave af Metroxpress kritiserer TV 2-serien for at påvirke børn og unge til at ryge.

- Vi er stærkt imod plakater som denne. Amerikanske undersøgelser viser, at en tredjedel af børn og unge, der udsættes for promovering af denne slags, har større risiko for at begynde at ryge, siger Per Kim Nielsen, der er projektchef for "Børn, unge og rygning" i Kræftens Bekæmpelse, til avisen.

Da Tvtid mandag forsøger at få udtalelserne uddybet, nægter Kræftens Bekæmpelse dog at sige yderligere, men fra organisationens side understreger man, at kritikken fastholdes.

Hjerteforeningen: Ikke noget stort problem

Hos Hjerteforeningen ser man dog intet faresignal i, at en enkelt tv-figur bliver afbilledet med en cigaret.

- Vi skal passe på, at vi ikke bliver for hysteriske. Vi ser ikke et kæmpe problem, fordi en enkelt antiheltinde står med en cigaret. Hvis det derimod var alle figurerne eller heltene i en tv-serie, der røg – ligesom eksempelvis i 'Mad Men' – så ville det være et forkert signal at sende. Især over for de unge, siger direktør i Hjerteforeningen, Inge Vestbo til tvtid, og slår fast:

- Vi vil langt hellere have debatten tilbage til at handle om at hæve prisen på tobak.

TV 2-chef: Plakaten er uskyldig

Til Tvtid forklarer TV 2s kanalchef, Lotte Lindegaard, at ’Rita’-plakaten er uskyldig og på ingen måde skal opfordre folk til at ryge:

- ’Rita’ er en fiktionsserie, hvor hovedpersonen og hendes karaktertræk fylder rigtig meget. Plakaten skal udtrykke den dobbelthed, som Rita også har: Hun er på den ene side hamrende politisk ukorrekt og blæser på paragrafferne, men samtidig har hun også en engleblid side, hvor hun til enhver tid kæmper for børnene. Så hun kæmper for det gode, men har sine egne uortodokse metoder, siger Lotte Lindegaard.

- Fordi vi nu er i gang med sæson to af ’Rita’, mener vi, at rigtig mange danskere efterhånden kender hendes dobbelthed godt og derfor forstår plakatens symbolik uden at være i tvivl.

Anden sæson af ’Rita’ kan ses onsdage klokken 20.00 på TV 2. Du kan også se snigpremieren på næste afsnit på TV 2 Play allerede nu.