TV

Kold, lang og grå: Sådan overlever du januar

Selv om årets mest deprimerende dag netop er overstået, er der stadig et godt stykke tilbage af januar, der ofte føles både koldere, mørkere og længere end de fleste af årets øvrige måneder.

Hvis du hører til dem, der synes, at det er ualmindeligt svært at tvinge kroppen ud af sengen hver morgen, er her et par gode råd. De skulle gerne gøre starten på det nye år lidt sjovere, både på arbejdet og i fritiden.

Det første råd indebærer lidt hjernetræning, som du kan slutte arbejdsdagen af med.

- Vores hjerner er bedre til at huske det dårlige end det gode. Hvis du hver dag, inden du går hjem fra arbejde, skriver tre positive ting fra dagen ned, træner du din hjerne, siger Arlette Bentzen, der med firmaet Arbejdsglæde Nu afholder foredrag og workshops, hvor hun guider til en gladere hverdag.

Videnskaben siger, at hvis man gør det hver dag i to uger, så er man målbart gladere de næste tre måneder, fortæller hun.

- Det er præcis lige som at træne til et maraton, hvor man bliver bedre og bedre til at løbe. På samme måde kan man træne sig til at blive bedre og bedre til at se det positive, siger Arlette Bentzen.

Planlæg 2014

Derudover råder hun til, at man bruger lidt kræfter på at planlægge arbejdsåret 2014. Det kan være med til at frigive nye kræfter og energi.

Tænk over, hvad du glæder dig til på jobbet og sæt nogle mål for dig selv. De kan handle om, hvad du personligt vil bidrage med over for dine kollegaer og kan være noget så simpelt som at sige pænt godmorgen hver eneste dag. Det kan også være at blive bedre til at få ordnet de opgaver, du oftest sylter.

- Det handler om at finde meningen med arbejdet. Start med små ting. Det kan også være at fokusere på, hvad du rent faktisk når. Hvis du måler og synliggør resultater, kan du motivere dig selv, siger hun.

Også efter du har forladt jobbet, kan små ændringer gøre en stor forskel for sindstilstanden i årets første måned.

- Det bedste råd er at få så meget lys og motion som overhovedet muligt, siger Poul Videbech, der som overlæge og psykiater beskæftiger sig med vinterdepressioner.

- Nogle mennesker bliver trætte og triste af, at der er for lidt lys. Hvis det er rigtig slemt, kan man købe en lysterapilampe og på den måde få mere lys, råder han.

Motion, fisk og gode venner

Motion er som altid også ganske sundt, og det kan også have en positiv effekt på humøret. Derudover er der også meget, der tyder på, at fisk og fiskeolie kan gøre humøret bedre, fortæller Poul Videbech. Og så skal vitamininddtaget være i orden, påpeger han.

- Det er også fornuftigt at tage tilskud af kalk, magnesium og d-vitamin. Det er lyset, der gør, at man laver d-vitamin, så når der ikke er så meget lys, er det især en god ide at tage et tilskud af det.

Og når motionen og kosten er på plads, handler det i høj grad også om at lave noget, du godt kan lide.

- Det er rigtig dejligt at finde sammen med venner og familie i den mørke tid. Det lyder banalt, men det er noget, der bestemt kan gøre en forskel for humøret, siger Poul Videbech.