TV

10 ting du ikke vidste om kaffe

Vidste du, at kaffebønnen i virkeligheden er en frugt, og at det sorte guld har været inspiration for en helt ny teknologi?

  1. Hver femte kop kaffe, der nydes i Danmark, er lavet af instant kaffe. Den frysetørrede kaffe blev opfundet i 1906 af en belgisk mand, der delte navn med en tidligere amerikansk præsident, nemlig George Washington.  
  2. Undersøgelser viser, at der er god grund til at drikke sin morgenkaffe med ganske god samvittighed. Tre til fire daglige kopper kaffe skulle have en beskyttende effekt mod udviklingen af type 2 diabetes og Parkinsons. Nyere studier viser også, at kaffe kan mindske risikoen for blodpropper og blødninger i hjernen.  
  3. En verdensomspændende kærlighed til kaffe betyder, at kaffe er den anden mest handlede vare i verden – lige efter olie.  
  4. Kaffebønnen stammer fra røde bær, som vokser på kaffetræet, og kaffe kan derfor i virkeligheden betegnes som en frugt.  
  5. En gruppe studerende på Cambridge University elskede kaffe så meget, at de i 1991 opfandt et kamera, der overvågede kaffekanden, så de på afstand kunne se, om den var fyldt eller ej. Derfor lyder det, at kaffen har inspireret til en ny teknologi, nemlig webkameraet.  
  6. I Danmark brygges der nok kopper kaffe til at vi indtager en fjerdeplads i kaffeforbrug pr. indbygger på globalt plan. Vi bliver dog overgået af Island, Norge og Finland.  
  7. Danskere drikker i gennemsnit 9,2 kilo kaffe om året. Der er stor forskel på, hvor vi drikker den – for eksempel drikker de 30-39-årige 224 kopper om året i hjemmet, mens de 60-69-årige drikker mere end fire gange flere, nemlig 989 kopper.  
  8. Forskning viste for nylig, at kaffe også kan være godt for hukommelsen. Hvis man drikker to kopper lige efter, man har læst noget, skulle man bedre kunne huske det dagen efter.  
  9. Verdens dyreste kaffe skulle efter sigende være af den slags, der har passeret et dyrs tarmsystem, inden den males og overhældes med varmt vand. Det kan for eksempel være et desmerdyr i Indonesioen, der udvælger de bedste bønner, inden den spiser dem. Eller det kan være en elefant i Thailand, hvis tarme skulle nedbryde proteinerne i kaffen og dermed gøre den mindre bitter.  
  10. Mere end 800 mg koffein om dagen er ikke godt, hvis man er en meget kaffetørstig mand, der gerne snart vil have børn. Sædkvaliteten falder nemlig, hvis man hører til dem, der drikker næsten syv kopper kaffe om dagen.

Kilder: kaffeinfo.dk, Copenhagen Coffee Festival 2013, videnskab.dk, Dansk Kaffeinformation, samvirke.dk

Se med i Go' aften Danmark klokken 18.30, hvor værterne ser nærmere på kaffe som en slags hverdagsdoping og tester, hvordan det sorte guld påvirker vores præstationsevne.