TV

Kaffe: Nemme tricks til en bedre kop

Det behøver ikke at tage lang tid at gøre din daglige kop kaffe lidt bedre.

Danskerne har virkelig taget den hurtige kop kaffe til sig, hvad enten den trylles frem med en kapsel i en maskine eller med et par skefulde frysetørret pulver i en kop.

Og nogle gange skal det bare gå hurtigt, når kaffetørsten skal stilles, men med få gode råd kan du gøre din daglige kaffeoplevelse bedre – uden koppen stjæler meget af din tid.

Hvis du sværger til instant kaffe, kan det være lidt af en opgave at finde frem til din yndlings af slagsen.

- Brand og udseende er ikke afgørende for kvaliteten. Det bedste råd er simpelthen at prøve sig frem, for der er enormt stor variation i smagen, siger Michael Rene, der er fødevareekspert og lektor.

Nogle af kafferne er markante og bitre, mens andre er krydrede eller har mere kakaoagtige undertoner. Og så er der også nogle, der har en nærmest metalagtig smag, og som smager decideret dårligt, fortæller han.

Vent med mælken

Når du har fundet din favorit, har han et par gode råd til, hvordan du tilbereder den bedst.

For det første er det vigtigt, at al kaffen bliver ordentligt opløst. Derfor er det en god ide at vente med mælken, hvis du bruger det i kaffen.

- Fordi mælken er kold, opløser den ikke kaffen ligeså godt som det varme vand, så man får en mere homogen kaffe, hvis man først hælder mælk i til sidst, siger han.

Til gengæld har det ingen betydning, om du putter kaffe eller vand i koppen først. Læs på etikken, hvor meget kaffe der skal i pr. kop, så du er sikker på, du doserer rigtigt, for det har også betydning for smagen.

Smagen af risengrød

Vil du bruge bare 30 sekunder ekstra på din kop, kan du varme mælken i mikroovnen, mens du koger vandet. Det er tiden værd, mener Michael Rene.

- Det optimerer smagen, hvis man forvarmer mælken i mikroovnen, for så får man en lækker, opkogt smag, som man også får i for eksempel risengrød, siger han.

Desuden skal vandet ikke være helt kogende, det må gerne have stået et øjeblik, inden du hælder det i koppen.

Hvis du vil ofre lidt ekstra minutter, er en stempelkande den bedste vej til en lækker kop, mener Michael Rene. Her er det vigtigt, at kaffen trækker i fire minutter, inden du stempler den.

Vil du forkæle din kaffetørst endnu mere, gør det en stor forskel, at du forinden selv maler kaffebønnerne.

Se med i Go' aften Danmark klokken 18.30, hvor værterne ser nærmere på kaffe som en slags hverdagsdoping og tester, hvordan det sorte guld påvirker vores præstationsevne.