TV

Forsker: Udskældte computerspil kan gøre børn klogere

Mange computerspil indeholder elementer, der kan udvikle børns kompetencer, mener forsker. Nogle spil kan dog være for voldsomme for børn.

Et stort studie, der sammenfatter 98 tidligere undersøgelser om emnet, konkluderer, at voldelige computerspil kan gøre børn mere aggressive i deres tankegang og adfærd.

Den udlægning er Anne Mette Thorhauge, der forsker i computerspil ved Københavns Universitet, ikke enig i. Hun mener, at computerspillene kan gavne børnenes udvikling, og det gælder også de voldelige af slagsen.

- Man kan lære noget på rigtig mange niveauer af computerspil. Mange spil er elementær, kognitiv træning, som udvikler hjernen, siger hun.

For eksempel kan computerspillet Counter Strike udvikle strategiske kompetencer. I spillet deles man på to hold, 'terroristerne' og 'counter-terroristerne', og så handler det om at udrydde modstanderne ved at skyde dem.

- Spillet kræver samarbejde. Det er et holdspil, som også dyrker det taktiske. Det kan også udvikle sproglige og ledelsesmæssige kompetencer, fordi man nogle gange skal køre en hel klan, siger hun.

Kan motivere børn

Helt simple spil kan også have en positiv effekt på børn, uanset om det handler om at skyde andre eller ej. For eksempel kan det populære spil Candy Crush, der ret beset er et udvidet puslespil i stil med det klassiske Tetris, og hvor det handler om at få tre ens stykker slik på stribe, lære børn at genkende mønstre.

Derudover har computerspillene den styrke, at de evner at motivere børn og unge på en anden måde, påpeger Anne Mette Thorhauge. Hun mener derfor ikke, at der er nogen grund til, at forældre lader sig skræmme af undersøgelsen. 

- Computerspil kan være et element, der forstærker et problem. Men at sige at de er roden til et problem, det holder ikke, siger hun.

Dræb små piger og bliv stærkere

Det betyder dog ikke, at man som forælder ikke skal være opmærksom, når børnene bruger timevis foran en skærm. For selv om spillene kan bidrage positivt til udviklingen, er der bestemt også spil på markedet, der ikke er egnede for børn.

- Computerspil udvikles til alle aldersgrupper. Der er også nogle, der kun er egnet til voksne, ligesom der er film, der kun er for voksne, siger Anne Mette Thorhauge.

Det handler ikke så meget om, hvorvidt spillet er voldeligt eller ej, mener hun. Det handler mere om, hvordan spillet er udformet. Om der er meget skræmmende scener eller komplicerede dilemmaer, der er for voldsomme for børnene. For eksempel opstår der i spillet BioScock et dilemma, hvor man som spiller skal tage stilling til, om man vil dræbe små piger. Hvis man gør det, udløses et særligt medikament, som kun dyrkes i pigerne, og som gør spilleren stærkere.

- Det er egentlig en enormt fed egenskab ved spillet, men det er alt for voldsomt at skulle tage stilling til for en lille dreng, siger hun.

Hun opfordrer derfor forældre til, at de sætter sig ind i, hvilke spil deres børn bruger tid på. Det kan man for eksempel gøre ved at se videoer med spillet på Youtube eller ved at læse på fora på nettet, hvor spillene omtales.