TV

Svindlere jagter kærlighedshungrende danskere

Datingsites kæmper med såkaldte ’romance scams’, der forsøger at narre penge ud af godtroende danskere på jagt efter kærligheden.

Med en flot lokkedue i front, der skriver lige præcis det, en ensom kvinde eller mand gerne vil høre, forsøger fupmagere i stor stil at trænge ind på både danske og udenlandske datingsites. Her forsøger de at skabe relationer til brugerne for at narre penge ud af dem. Fænomenet kaldes ’romance scams’ og er særligt udbredt i USA, men flere af de danske datingsites bruger også store mængder ressourcer på at bekæmpe det.

I USA har datingsitet SeekingArrangement.com undersøgt, hvor udbredte de falske profiler er. Den viser, at hver 10. profil er falsk, og firmaet bag sitet sletter flere end 200 profiler hver eneste dag, skriver Daily News.

- Vi taler ikke bare om at lyve om alder eller vægt, vi taler om svindlere, der forsøger at tage dine penge, siger CEO Brandon Wade.

Ifølge Daily News oplyser FBI, at der hvert år stjæles 50 million dollars - svarende til 270 millioner kroner - via de såkaldte ’romance scams’. Når først kontakten til en håbefuld single er etableret, er formålet nemlig kun at lokke penge ud af vedkommende.

Findes også i Danmark

I Danmark har datingsitet single.dk været oppe på at slette 50 profiler dagligt for at holde de kriminelle væk fra siden. Her har man i løbet af det seneste år indført omfattende forholdsregler, der skal fange svindlerne, inden de kan kontakte andre og mere ærlige brugere.

- Nogle datingsider vil måske mene, at de her profiler er positive, fordi de skaber en masse trafik på sitet, men det er noget, vi tager meget seriøst, fortæller marketing manager Jonas Cronfeld.

- Vi har udviklet en lang række sofistikerede, tekniske systemer, der gør arbejdet meget nemmere for os, så chancen for, at de får hul igennem til et offer, er ekstremt lille, siger han.

Han mener, at Single.dk’s filtre fanger størstedelen af fupmagerne. For eksempel har sitet indført, at alle brugere skal have mere avancerede adgangskoder, som ikke er så nemme at hacke, ligesom alarmklokkerne bimler hos administrationen, hvis en bruger sender et stort antal breve ud på én gang. Brugerbetalingen, der er nødvendig, før man overhovedet kan sende et brev på sitet, er også med til at bekæmpe de falske profiler, fortæller Jonas Cronfeld.

Organiseret kriminalitet

Også på elitedaters.dk, der appellerer til højtuddannede danskere på jagt efter en partner, kender man til de falske profiler. Sitet sletter omkring 140 af dem om måneden, vurderer Nigel Rasmussen, der er administrerende direktør.

- Kriminaliteten er eskaleret og er ekstremt organiseret i dag. Vores våben er at oplyse, så der ikke er nogen, der risikerer at falde for det, siger han.

Hos Rigspolitiet har man ikke noget overblik over, hvor udbredt ’romantic scams’ er i Danmark, for der er ikke ret mange, der anmelder den form for kriminalitet. Er man blevet udsat for et scam, er man formentlig skamfuld og tilbageholdende med at fortælle om det til andre, vurderer politikommissær Flemming Kjærside fra Rigspolitiets Nationale IT-efterforskningssektion.

- Jeg tror absolut, de findes, men jeg har ikke noget tal for omfanget. Det er så nemt at blive fanget af noget, når man får opmærksomhed og tror, man har fundet prinsen eller prinsessen på den hvide hest. Det er rigtig godt, at datingsiderne selv tager skridtet og gør opmærksom på det, siger han.

Har du dårlige erfaringer med at jagte den eneste ene online? Eller har du måske været heldig at finde kærligheden på nettet? Tv2.dk vil gerne høre om dine oplevelser med netdating. Skriv direkte til journalist Cecilie Lund Kristiansen på celu@tv2.dk.

Sådan fungerer ’romance scams’

Datingsitet single.dk har opdelt fupmagernes arbejde i fire faser til skræk og advarsel for deres brugere.

 • Lokkeduen

  En udenlandsk mand eller kvinde opretter en falsk profil med et charmerende foto og en indsmigrende profiltekst. Vedkommende kontakter dig på engelsk eller et dansk, der bærer præg af at være oversat med Google translate.

 • Forførelsen

  Lokkeduen fanger opmærksomheden ved at skrive alle de ting, du længes efter at høre. Han eller hun forsøger også at flytte kommunikationen fra datingsitet til e-mail, telefon eller Skype, så der ikke er nogen, der opdager, at et svindelnummer er under opsejling.

 • Ulykken

  Efter igennem en periode at have vundet tillid, og måske endda kærlighed, indtræffer en hændelse, der gør, at du er nødt til at sende vedkommende penge. Det er typisk sygdom i familien eller måske penge til en flybillet for at lokkeduen kan besøge dig.

 • Grådigheden

  Mere vil have mere. Sendte du en gang penge, udvikler historien sig, og der opstår krav om endnu flere penge. Det kan fortsætte i det uendelige. Nægter du, påbegyndes en følelsesmæssig terror, hvor alt hvad du tidligere har skrevet eller sagt kan blive brugt imod dig.