TV

Unges store gæld: Her er de værste lån

Hver femte ung på mellem 18 og 29 år har en gæld på over 100.000 kroner, viser en ny analyse fra bankernes brancheorganisation Finansrådet.

Gælden dækker over gæld til pengeinstitutter, pensionskasser og forsikrings- og finansieringsselskaber, og den type gæld er ofte udtryk for et overforbrug, mener Lone Eriksen, der er selvstændig økonomisk rådgiver.

- Helt grundlæggende er det sådan, at hvis man har brug for at optage lån, og man ikke er ved at købe en bolig eller en bil, så er det fordi, man har et overforbrug, siger hun.

Hvis indtægterne ikke matcher udgifterne, og man derfor er nødt til at låne penge, har man enten ikke styr på sin økonomi, eller også er man ikke god til at lave behovsudskydning, mener hun. Det vil sige, at man ikke kan udskyde behovet for et par nye støvler, hvis man ikke har penge på kontoen, men køber dem alligevel for lånte penge.

- Man skal tænke sig rigtig godt om, og det er der mange af de unge, der ikke gør. Hvis man er ved at låne penge, skal man overveje, hvor meget man ender med at betale tilbage, og hvor lang tid det kommer til at tage

Lone Eriksen gennemgår her fordele og ulemper ved de lånetyper, som unge ofte benytter sig af.

Kassekredit

- Hvis man skal låne, skal man først og fremmest låne i banken, sige Lone Eriksen.

I banken er en kassekredit en mulighed, hvis tallene på kontoen konstant er røde. Ulempen ved en kassekredit er, at man ikke afdrager på den, og man kan derfor have den stående – og betale renter af den – i årevis. Der bliver tilskrevet renter hvert kvartal, som måske kommer som en overraskelse og betyder, at man i den måned igen er på den økonomisk. Og renten på en kassekredit er i udgangspunktet høj.

- Banken vil vurdere, at hvis der kommer en kunde på under 30 år og skal have en kassekredit, så er risikoen høj, og derfor vil renten også være høj. Det er et tegn på dårlig økonomistyring, siger hun.

Derfor er en kassekredit sjældent en god løsning.

Forbrugslån

Lone Eriksen vil hellere anbefale et forbrugslån frem for en kassekredit, selv om renten ofte er stort set den samme.

- Banken vil formentlig tilbyde dig en kassekredit, fordi de tjener flere penge på den. Men et forbrugslån er en bedre ide. Når det er et lån, bliver du tvunget til at nedbringe din gæld hver måned, hvorimod en kassekredit kan stå og flagre i mange år, siger hun.

SU-lån

- Hvis man har brug for at låne penge og har mulighed for at tage et SU-lån, så skal man gøre det, siger Lone Eriksen.

Studiegælden til staten er dermed det lån, hun helst vil anbefale, fordi renten er lav, og tilbagebetalingen rimelig. Men det betyder ikke, at det altid er en god ide at benytte muligheden for at tage det, bare fordi man kan.

- Hvis det er en investering i fremtiden, er det en god ide. Det kan være, hvis man gerne vil til udlandet og studere, eller hvis man gerne vil købe en lejlighed. Hvis det bare er til fest og ballade, skal man lade være, siger hun.

Bevilliget overtræk

Hvis man akut mangler penge, kan et bevilliget overtræk være en løsning – men ikke en god en af slagsen.

- Det har den konsekvens, at det skal indfries med meget kort varsel. Så man skal på forhånd vide, hvor man har tænkt sig at skaffe pengene fra, siger hun.

Derfor er bevilliget overtræk kun en løsning, hvis man ved, at man den følgende måned har penge mellem hænderne – eller kan reducere sit forbrug.

- Hvis man har lavet et budget og har glemt at tage højde for for eksempel forsikringen, så kan det være en løsning, hvis man ved, at man kan inddække det næste måned, siger Lone Eriksen.

Kviklån

Ud af alle de forskellige måder at skaffe hurtige penge på, er diversen kviklån den absolut værste ide.

- Dem skal man bare holde sig fra. De er sindssygt dyre, og det er en ond spiral, som er meget svær at komme ud af. Man får skabt en form for afhængighed, siger Lone Eriksen.

- Hvis man er der, skal man virkelig tage sig selv alvorligt og kigge på sit forbrug.