TV

Undgå striber: Sådan vasker du dine vinduer

Lune solstråler kigger frem fra oven, og vintergækkerne viser sig i haver og parker og bebuder, at vinteren snart er forbi: Det er tid til at gøre hjemmet forårsklart med kost og spand.

Men når det gælder rengøring, er der særligt en disciplin, der kan give de fleste mennesker grå hår: Nemlig vinduespudsningen.

Alle, der på et eller andet tidspunkt har givet sig i kast med rengøring af vinduer, er formentlig enige om, at det er ualmindelig svært at få et flot resultat uden irriterende striber efter at have ført skraberen over glasset.

Tv2.dk-redaktionen har derfor allieret sig med husholdningsekspert Ann-Alicia Thunbo Ilskov, der er forfatter til bogen ’Hold da helt hus’ og indehaver af bloggen husmoderen.dk, for at få en række gode tips til, hvordan man kommer striberne til livs.

Vejen til skinnende og flotte vinduer starter således lige her:

Det skal du bruge

  • En spand
  • Vand tilsat opvaskemiddel og eddike (eventuelt bilshampoo eller grundrens)
  • Svamp eller klud
  • Skraber
  • Viskestykke eller gammel t-shirt (eventuelt vaskeskind)

Du skal bruge en god skraber med blødt gummi (gerne en, hvor gummiet kan skiftes ud) - en sådan kan i de fleste tilfælde redde vinduerne fra at få striber. De opstår nemlig blandt andet, hvis der er revner i skraberens gummi.

Undgå derfor at lade skraberen udtørre efter brug. Det betyder, at du aldrig skal lægge den til tørre oven på en radiator. Smør hellere gummiet med lidt madolie, og læg skraberen i en pose, indtil næste gang du skal bruge den.

Derudover skal du bruge en svamp eller en klud og et viskestykke/en gammel t-shirt og eventuelt et vaskeskind.

Fyld en spand med koldt eller lunkent vand, og tilsæt et par dråber opvaskemiddel og en deciliter eddike. Et godt trick til at fjerne bilsod fra ruderne er at tilsætte vandet en spiseskefuld grundrens, og hvis du bor ud til en trafikeret vej, kan du også med fordel tilsætte bilshampoo, som indeholder voks. 

Sådan skal du gøre

Det er ikke ligegyldigt, hvilken teknik du bruger, når du giver dine vinduer en ordentlig overhaling. Du skal gøre det hurtigt - og omhyggeligt.

Sæb vinduet ind med en svamp, skrub pletterne væk, og hav en ekstra spand med rent vand, hvis vinduerne er rigtig snavsede. Vask sæben af med rent vand, og vær derefter hurtig med skraberen.

Start oppe i det ene hjørne, og skrab den til modsatte side. Vend den 180 grader, og sørg for at lave et overlap, mens du bevæger dig i modsatte retning. Fortsæt hele vejen ned ad vinduet i et raskt tempo. Afslut med at tørre vinduet med et viskestykke eller lignende. Brug eventuelt også vaskeskind.

Det gør du, hvis dine vinduer er meget beskidte

Du kan eventuelt bruge lidt varmere vand, hvis skidtet sidder rigtig godt fast på ruden. Brug ekstra eddike i vandet, hvis der er meget kalk og skidt. Du kan også bruge en blød børste i stedet for en svamp.

Derfor skal du passe på, hvis solen skinner

Som om det ikke var nok, kan vejret faktisk også have en betydning for, hvor gode eller dårlige resultater du får. Du skal således være opmærksom, når du pudser i solskin. Årsagen er, at vandet - hvis det er meget varmt udenfor - kan nå at fordampe, inden du får det tørret af glasset, og så får du de forhadte striber.

Hvis solen skinner den dag, du har planlagt at gå i krig med vinduespudsningen, kan du sagtens gøre det alligevel. I så fald skal du bare være ekstra hurtig til at tørre ruderne af.

Det gør du, hvis du bor i etageejendom

Vinduespudsningen kan i den grad være lidt af et mareridt, hvis du eksempelvis bor på fjerde sal, og dine vinduer ikke kan vendes.

Vask forsigtigt den del af vinduet, du kan nå, og lad være med at stresse over resten. Hvis du ønsker at ’forlænge’ din arm, kan du eksempelvis bruge en grydeske og en klud.

På nettet kan du desuden købe et smart produkt med to skuresvampe, der indeholder magneter. Ideen er, at du sætter den ene på ydersiden af vinduet og den anden på indersiden, og på den måde kan du vaske begge sider på en gang.

Det gør du, hvis du er tidspresset (eller bare doven)

Har svigerforældrene meldt deres ankomst om 10 minutter, så findes der heldigvis en nødplan, så dine vinduer på ingen tid kan komme til at skinne. Du kan nemlig sprøjte lidt glasrens på ruden og tørre efter med et viskestykke eller et stykke køkkenrulle.

Har du ikke glasrens ved hånden, kan du også sagtens bruge vand og en hårdt opvredet klud - husk at tørre efter med et viskestykke.

Sådan får du klister af ruderne

Har du klistermærker, dekorationer eller andet på dine vinduer, er der også råd for det. Smør et tykt lag brun sæbe på, betræk det med film, og lad det sidde til næste dag, hvor du uden besvær kan skubbe det hele af.

Så ofte skal du vaske vinduer

Du bør vaske dine vinduer cirka en gang i kvartalet - og husk for alt i verden at vaske karme og hjørner godt af, inden du går i gang med selve vinduespudsningen.