TV

Forsker: Børn kan lære af uhyggelige film

Børn kan blive bedre til at håndtere deres egne negative følelser ved at se film, mener forsker.

Hvis børn bliver bange for en scene i en film, kan det gøre dem bedre til at tackle følelsen af at være bange i fremtiden.

Det fortæller Rikke Schubart, der forsker i gyserfilm ved Syddansk Universitet. Hun har i sit arbejde fokus på film, der opererer med stærke og voldsomme følelser. Det kan være angst, afsky og væmmelse – universelle følelser, som vi alle sammen vil blive udsat for på et eller andet tidspunkt i livet. Derfor er det kun naturligt, hvis børn er nysgerrige efter at ’prøve dem af’ i en fantasiverden.

- Når man oplever, at man egentlig godt tør, og at man bliver bange, men kommer ud på den anden side, så er det en proces, som gør, at man udvikler sine følelser og bliver bedre til at håndtere dem, siger hun.

Hun sammenligner det med, at man bliver en bedre fodboldspiller af at træne. På samme måde bliver man bedre til følelser ved at udfordre dem.

- Øvelse gør mester, og man opdager, at man ikke dør af at blive bange, siger hun.

Hverken presses eller afskærmes

Forældre skal aldrig presse børn til at se gyserfilm, men omvendt er der heller ikke nogen grund til at skærme dem fra det, mener Rikke Schubart.

- Det er godt, at man lærer børnene at føle de her ting. Man skal ikke være bange for de negative følelser, siger hun.

Hvis man bliver fortrolig med de negative følelser, kan det gøre en stærkere i situationer, hvor lignende følelser vil opstå. Hvis man derimod undgår dem, kan det begrænse en senere hen.

- Hvis man ikke har lært, hvad man skal gøre ved de her følelser, så kommer de til at styre og dominere en. Det kan ske ved, at man for eksempel helt undgår situationer, hvor man føler afsky eller bliver bange, siger hun.

De voldsomme film starter den samme proces uanset om man er fem, ti eller 15 år gammel. Hvis børn ser uhyggelige film, er det dog en god ide, at det sker sammen med voksne. Og så er de aldersgrænser, som står på filmene, også altid en god ide at følge, påpeger forskeren.

- Det er rigtig vigtigt, at man som forældre deler de her ting med sine børn. At man har en nærhed, der er tæt nok til, at man kan snakke med barnet om, hvad det er, der for eksempel gør dem bange, siger hun.