Så længe kan dine rester holde sig

Hvor længe kan din hjemmelavede bolognese holde sig i køleskabet? Og hvad med de kogte ris?
Danskerne ved alt for lidt om, hvor længe madrester egentlig kan holde sig. Det mener Birgitte Escherich, der er rådgiver i Stop Spild af Mad og stifter af Kostkompagniet.
- Vi lever i frygt, når det gælder mad. Vi er så bange for bakterier og holdbarhed, og vi lærer ikke noget om det, så vi har ikke nogen tillid til os selv, siger hun.
Det er, når vi går ud og handler, at vi lærer mest om holdbarhed. Og emballagens datoer kan vi ikke stole på, for der er mange penge i at skrive en lidt kortere holdbarhed på et produkt, påpeger hun.
- Det er ikke maden, der fejler noget, det er datoen, den er gal med, siger hun.
Herunder kan du finde tommelfingerregler for, hvor længe madrester kan holde sig i et køleskab.
I boksen til højre kan du finde opskrifter af Adam Aamann, der viser dig, hvordan du kan lave et lækkert måltid ud af dine rester.
Så længe kan maden holde sig:
-
Sammenkogte retter:
Kødsovs: 5-6 dage Suppe: En uge
-
Kulhydrater:
- Kogte ris: 10 dage
- Kogt pasta: 5 dage
- Kogte kartofler: 6 dage
- Kogte ris: 10 dage
- Kogt pasta: 5 dage
- Kogte kartofler: 6 dage
-
Kød:
Stegt bøf: 5 dage Fisk (kogt torsk): 3 dage
-
Grønt:
- Kogte asparges: 6 dage
- Kogte grønne bønner: 6 dage
- Kogt blomkål: 6 dage
- Kogte asparges: 6 dage
- Kogte grønne bønner: 6 dage
- Kogt blomkål: 6 dage