TV

Så længe kan dine rester holde sig

Hvor længe kan din hjemmelavede bolognese holde sig i køleskabet? Og hvad med de kogte ris?

Danskerne ved alt for lidt om, hvor længe madrester egentlig kan holde sig. Det mener Birgitte Escherich, der er rådgiver i Stop Spild af Mad og stifter af Kostkompagniet.

- Vi lever i frygt, når det gælder mad. Vi er så bange for bakterier og holdbarhed, og vi lærer ikke noget om det, så vi har ikke nogen tillid til os selv, siger hun.

Det er, når vi går ud og handler, at vi lærer mest om holdbarhed. Og emballagens datoer kan vi ikke stole på, for der er mange penge i at skrive en lidt kortere holdbarhed på et produkt, påpeger hun.

- Det er ikke maden, der fejler noget, det er datoen, den er gal med, siger hun.

Herunder kan du finde tommelfingerregler for, hvor længe madrester kan holde sig i et køleskab.

I boksen til højre kan du finde opskrifter af Adam Aamann, der viser dig, hvordan du kan lave et lækkert måltid ud af dine rester.

Så længe kan maden holde sig:

  • Sammenkogte retter: 

    Kødsovs: 5-6 dage Suppe: En uge  

  • Kulhydrater:

    • Kogte ris: 10 dage
    • Kogt pasta: 5 dage
    • Kogte kartofler: 6 dage
  • Kogte ris: 10 dage
  • Kogt pasta: 5 dage
  • Kogte kartofler: 6 dage
  • Kød:

    Stegt bøf: 5 dage Fisk (kogt torsk): 3 dage  

  • Grønt:

    • Kogte asparges: 6 dage
    • Kogte grønne bønner: 6 dage
    • Kogt blomkål: 6 dage
  • Kogte asparges: 6 dage
  • Kogte grønne bønner: 6 dage
  • Kogt blomkål: 6 dage

Gode råd til rester:

Disse råd er forudsætning for, at resterne fra middagsbordet kan holde sig så længe:

  • Maden bør max stå 30-40 minutter på spisebordet, inden den ryger i køleskabet
  • Husk rene hænder, skåle og redskaber - dette gælder både ved madlavningen og bagefter, når rester gemmes
  • Der må max være 4-5 grader i køleskabet
  • Tag kun den portion, du skal bruge fra resterne. Gryderne må ikke komme ind og ud af køleskabet flere gange.
  • Pas på frisk pynt på retten. Tilberedt mad og friske råvarer som for eksempel krydderurter skal holdes adskilt, når de gemmes.
  • Brug sanserne. Hvis resterne lugter, smager eller ser suspekt ud, skal du ikke spise dem.