TV

Så nemt holder du hjemmet rent og ryddeligt

I samarbejde med Alt for damerne

Kom lettere omkring rengøringen i hverdagen med små effektive justeringer, som får dit hjem til at fremstå rent og indbydende, uden at det føles som et uoverskueligt projekt.

Det behøver nemlig ikke at være et fuldtidsarbejde at holde dit hjem lækkert og ryddeligt, ifølge Trine Kolding, som rådgiver i at optimere tidsforbruget i hverdagen.

Hendes bedste råd lyder blandt andet at få styr på vasketøjet med hjælp fra familien.

- Alle hader at sortere vasketøj. Få familien til at gøre det for dig ved at indkøbe 3-6 vasketøjskurve, der kan stables, for eksempel klodskasser med skrålåg i IKEA. På skrålåget af hver kasse skriver du, hvilken slags tøj den indeholder: Hvid, Sort, Mørk, 60 grader, 90 grader. Du vælger selv sorteringskriterierne. Nu har familien ingen undskyldning for ikke selv at putte deres snavsede tøj i de rigtige kasser, siger hun.

Et andet godt råd er at lave lister over, hvad der er i dit hjem, så du ikke risikerer at købe dobbelt. Især når det kommer til indkøb af dagligvarer, tilføjer hun.

For at holde orden er det generelt vigtigt at lave nogle huskeregler for dig selv. Det mener Lena Bentsen, der er oprydningsekspert og driver siden Farvelrod.dk.

- Forestil dig, at hver gang du starter på noget, stor som småt; ordne kartofler, te, vaske tøj, så starter du på en tur rundt i en cirkel. Cirklen er først lukket, når du er 100 procent færdig med opgaven. Altså, når tekanden er skyllet af, kopperne er i opvaskemaskinen, teen er sat på plads. Hvis vi efterlader åbne cirkler bag os, efterlader vi rod, siger hun.

  • Seks gode vaner i hverdagen, som holder rodet fra døren:
  • Red sengen på daglig basis – det skaber ro og orden.
  • Læg bunkerne af papirer på bordet i en lige stak, til du har fået dem sorteret.
  • Kør en klud over vasken, når du har renset ansigtet morgen og aften, så samler der sig ikke støv.
  • Spray badet med rengøringsmiddel, når du har været i bad. Så holder du skidt og kalk nede.
  • Skift sengetøjet hver 14. dag – det er rigeligt.
  • Luft ud som det første om morgenen – 5 min. gennemtræk er nok.