TV

Derfor boomer tv-serier om kronprinsen

Teatre, filmproducenter og manuskriptforfattere er helt vilde med kongehuset og især kronprinsen, i hvert fald er der hele fire fiktionsprojekter i gang om kongefamilien, men hvorfor er de pludselig så populære?

Kronprins Frederik, kongefamilien og livet på Amalienborg er tilsyneladende hot stuff for diverse kulturinstitutioner. For øjeblikket kører den satiriske forestilling ’Kronprinsen og Danmark’ med Mick Øgendahl i spidsen på Nørrebros Teater, der handler om kronprins Frederik.

LÆS OGSÅ: Nu er Margrethe kun overgået af Christian den 4.

Det sker samtidig med, at to danske produktionsselskaber barsler med tv-serier om kronprinsen og kongefamilien, imens der også søsættes en film om emnet af Nordisk Film.

Fascination af at komme ind bag facaden

Men hvorfor er kongehuset, og ikke mindst kronprinsen pludselig blevet det ny sort film-, tv- og teaterfolk?

LÆS OGSÅ: Kronprins Frederik skriver historie: Verdens første royale ironman

- Det er ret vildt, at det hele falder sammen, og jeg tror, der er flere grunde til det, siger tv-serieekspert Keld Reinicke til tv2.dk

- Jeg vil tro, en del af dem er inspireret af filmen ’The Queen’, som var en rigtig god film, men så tror jeg også, det skyldes en stor fascination af at komme ind bag facaden. Folk vil gerne høre, hvordan det virkelig foregår, når dørene bliver lukket, siger han.

LÆS OGSÅ: Kronprins Frederik hilser på nye ministre

"Publikum vil kunne linke virkelige hændelser til serien" Produktionsselskaberne Nordisk Film og Wazawi Entertainment er hver især i gang med tv-serier om en kronprins. Den første skal omhandle kronprins Frederiks unge år, imens den sidste ’Kongen af Danmark’ handler om en fiktiv kongefamilie på Amalienborg. Jesper Waldvogel Rasmussen er manuskriptforfatter på ’Kongen af Danmark’ og forklarer, hvorfor han kastede sig over emnet.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Kronprinsen skal passe på

- Jeg er historienørd, og det er århundredets kongelige historie, der har været inspiration, men det er klart, at publikum vil sidde og linke nogle virkelig ting og hændelser til serien, siger han og tilføjer:

- Kongefamilien er jo den eneste af vores samfundsøvrigheder, der ikke er blevet skildret i tv-serier, vi har set politi, domstole og politikere. Det er en superspændende arena, en moderne anakronisme.

Der har været tabu omkring kongehuset

Han mener, at det er dansk og engelsk tv, der har inspireret tv- og teaterfolk til at kaste sig over kongehuset og fortæller samtidig, at der tidligere var berøringsangst omkring film og tv om kongehuset.

LÆS OGSÅ: Her skal Frederik og Mary fejrer 10-års bryllupsdag

- Jeg tror både, det skyldes en række engelske tv-serier og ’Borgen’, der har trådt vejen en lille smule og vist, at man godt kan lave en kontrafaktisk virkelighed. Der har tidligere været et tabu omkring kongehuset, og det har været svært at overbevise nogen om, at man kunne lave noget på dem, siger Jesper Waldvogel Rasmussen, der har arbejdet på serien i cirka fire år, og i nu har fået lavet et pilotafsnit.

Dronningen har mere autoritet end politikerne

Keld Reinicke mener også, at kongehuset har en hel særlig aura omkring sig, som end ikke politikerne kan måle sig med.

- Set med danske øjne så har selv politikerne ikke den autoritet i dag, som dronningen har, siger han.

Imens Nordisk Film, ifølge Politiken, har planer om at lave en film, der skildrer kronprins Frederiks unge år, har Jesper Waldvogel Rasmussen og producer Camilla Hammerich, ifølge Mediawatch, planer om at lave hver deres tv-serie om en fiktiv dansk kongefamilie.