TV

Stressekspert: Mænd skal lære af kvinder

Flere end tre gange så mange mænd som kvinder begår hvert år selvmord som følge af ubehandlet stress og depression.

Den dystre statistik er baggrunden for, at erhvervspsykolog Majken Matzau og ernæringsekspert Umahro Cadogan satte sig for at undersøge, hvorfor så mange danske mænd hvert år rammes af stress uden at søge hjælp. Det er der kommet en bog ud af med titlen ’Rigtige mænd går også i sort’, der er en overlevelsesmanual med værktøjer til stressramte ’gør-det-selv-mænd’.

- Når man kigger på statistikken, fortæller den os, at mændene alt andet lige må have det tre gange dårligere end kvinderne. Men de figurerer ikke i statistikken over stressramte, fordi mændene undviger at gå til læge og psykolog. Det er sværere for mænd end kvinder at erkende, når de har det dårligt, siger Majken Matzau.

I stedet har de tendens til at flygte fra symptomer ved at holde hjernen beskæftiget med andre ting. Det kan være læssevis af arbejde, lidt for meget vin eller at overgøre hård træning som for eksempel maratonløb. De oplever eller erkender først, at de er stressramte, når de får alvor knækker nakken på deres livsstil.

- Og her er det oftest kvinderne i deres liv, der insisterer på, at de skal stoppe op og gå til læge eller psykolog. Vi møder først mændene, når de er brudt sammen, siger hun og henviser til en anden statistik, der bekræfter tesen om de stressramte mænd, der ikke søger hjælp.

- Det er jo derfor, at mænd i parforhold lever syv år længere, end mænd der er single. Det er kvinderne, der sørger for, at mændene lever sundt og længere, siger hun.

Følelser er ok

Løsningen er, at mændene lærer af kvinderne, ligesom kvinder har lært af mænd, når det gælder om at begå sig i erhvervslivet, mener Majken Matzau.

- Mændene skal i virkeligheden implementere noget af det, kvinderne kan. De bliver nødt til at lære, at det er okay at mærke efter sine følelser og at bruge både følelser og kroppen som gps, i stedet for at de konsekvent undertrykker alt, hvad der kommer af impulser, siger hun.

Selv om mændene ofte trækker ind i sig selv, hvor kvinderne rækker ud efter hjælp, ser hun så småt en modbølge rejse sig. Hun oplever, at mænd, der åbent tør fortælle, at livet også er hårdt, og at de har brug for hjælp, opnår stor anerkendelse fra deres omgivelser.

- Mændene er rigtig gode til at undertrykke deres følelser, for det har de lært gennem livet, at en rigtig mand skal. En ægte kriger sætter missionen før sig selv, men i stedet bliver de moderne mænd nødt til at lære i stedet at drage omsorg for sig selv, deres krop og deres sjæl, siger hun.

Mand, tjek dig selv: Er du stresset?

Typiske fysiske symptomer:

 • Hovedpine
 • Svimmelhed
 • Forhøjet blodtryk
 • Hjertebanken og høj puls
 • Rysten på hænder
 • Trykken og smerter i brystregionen
 • Kort åndedræt
 • Spændinger i kroppen - f.eks. nakke- og kæbespændinger
 • Uro og summen i kroppen
 • Søvnforstyrrelser
 • Uro i solar plexus
 • Mave- og fordøjelsesproblemer
 • Nedsat sexlyst og rejsning
 • Hyppige infektioner
 • Lægger dig syg op til eller under ferie
 • Udbrud af eller forværring af kronisk sygdom
 • Ændret appetit med enten overspisning eller manglende madlyst

Typiske adfærdsmæssige symptomer:

 • Overspisning
 • At glemme at spise
 • Øget indtagelse af alkohol eller medicin
 • Humørsvingninger
 • Irritabilitet
 • Impulsivitet
 • Rastløshed
 • Nedsat humoristisk sans
 • Social tilbagetrækning
 • Ustabil arbejdsindsats
 • Øget tendens til fejl og sjusk
 • Flere konflikter
 • Øget sygefravær