Ekspert: Den forkælede børnefamilie er en myte

Er det ok, når man synes, at livet som børnefamilie kan være lige lovligt hårdt, selv om man bor i et land med barselsordninger og børnepenge?

Det spørgsmål er der mange, der har bidraget til at svare på de seneste dage.

Freelancejournalist, debattør og mor til to Anne Marie Løkkegaard satte gang i en debat, da hun i et læserbrev i Politiken kom med et klart opråb til politikerne om at gribe ind og gøre hverdagen lettere for landets børnefamilier. Efterfølgende er hun blevet kaldt både egoistisk og forkælet i avisens digitale debatunivers.

Men at de danske børnefamilier er forkælede er en myte, der trænger til at blive aflivet. Det mener Helle Rosdahl Lund, der er foredragsholder, forfatter og direktør for Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv.

- Man bliver for eksempel ved med at smide forældrene i hovedet, at de arbejder mindre, end man gør i mange andre lande. Men det passer ikke, fordi vi har så mange kvinder på arbejdsmarkedet. På den måde kan man sige, at familien Danmark samlet set arbejder langt mere end familien i andre lande, siger hun.

- Så at sige, at de er forkælede, fordi de arbejder så lidt, og at de derfor ikke kan tillade sig at være stressede, det hænger ikke sammen.

Politikerne sviger familiepolitikken

Helle Rosdahl Lund efterlyser, at presset på børnefamilierne bliver et samfundsanliggende frem for et individuel problem, der hviler på hver enkelt familie. Hun mener, at den politiske dagsorden har handlet om arbejdspladser og konkurrencestat, men at det tværtimod er en robust familie, der er vejen til et bæredygtigt samfund – ikke omvendt.

- Det har jo en kæmpe betydning for samfundet, at folk vælger at få børn, og børnene udgør også en kæmpe industri. Det skal vi sætte fokus på, siger hun.

Samme pointe fremførte afgående formand for Børns Vilkår Peter Albæk for nylig. I et debatindlæg i Politiken skriver han, at politikerne har svigtet totalt på familiepolitikken med et ensidigt fokus på arbejdsudbud og arbejdsparathed. Resultatet er en ubalance i familie- og arbejdslivet – og færre og færre fødte børn.

Børn er et tilvalg

Helle Rosdahl Lund oplever, at familierne har et større og større fokus på netop familien. Børnene er i højere grad end tidligere et tilvalg, som man prioriterer.

- Børnefamilien er presset, men den er også engageret. Den er engageret i at få familien til at fungere, og det er efterhånden blevet ok at sige, at man gerne selv vil hente børnene i institutionen, siger hun.

Forældrene vil gerne være sammen med deres børn, og derfor skal arbejdspladserne også på banen, hvis familielivet skal gå op i en højere enhed, vurderer hun. Arbejdspladserne være mere fleksible, så karriere og familieliv bedre kan spille sammen.

- Hvis arbejdsgiverne vil beholde de dygtige medarbejdere, er de nødt til at tage den nye dagsorden til sig. Ellers risikerer de at miste talenterne til konkurrenterne, og dermed påvirkes konkurrenceevnen negativt. Mange overser, at den unge generations forventninger til deres arbejdsplads er anderledes end tidligere generationers – at en attraktiv arbejdsplads er en arbejdsplads, hvor det er en selvfølge, at man kan arbejde fleksibelt og få livet til at hænge sammen på hver sin måde, siger hun.