Her er de største Grand Prix-skandaler
Det internationale Melodi Grand Prix plejer primært at være en festlig og glad begivenhed, men af og til har det også været ramt af politisk propaganda, snyd og ligefrem medført revolution. Få et overblik over de Grand Prix-skandalerne her.
Det er ikke kun mærkværdige udklædninger og vilde sceneoptrædener, der har fået publikum og seere til at gispe, når der igennem de seneste 57 år er blevet afholdt det internationale Melodi Grand Prix. Engang imellem har skandalerne nemlig taget uanede højder op igennem tiderne. Du kan se en liste over nogle af de største skandaler her - og stemme på den værste i feltet til venstre:
Optrådte i skudsikker vest
Massakren ved OL i München, der kostede 11 israelere livet satte sit tydelig præg på Europa i tiden efter. Og det fik også betydning, da Grand Prix’et skulle køre i 1973. Her måtte den israelske sanger Ilanit optræde iført skudsikker vest, imens værtslandet Luxembourg havde sat alt vagtpersonale ind. Ifølge BBC’s kommentator var publikum blevet bedt om at forholde sig i ro, ellers risikerede de at blive skudt af vagterne.
LÆS OGSÅ: Irske turister valfarter til København
Fire vindere
I 1969 havnede folkene bag Melodi Grand Prix i en ikke særlig gennemtænkt situation, da de nåede til finalen. Der var nemlig stemmelighed mellem intet mindre end fire lande, og det betød, at Spanien, England, Holland og Frankrig blev udråbt som fælles vindere. Det skabte stor ravage og utilfredshed blandt deltagerlandede, og betød at flere meldte fra året efter. Det blev Holland, der fik lov at afholde Grand Prix’et i 1970.
LÆS OGSÅ: Kronprinsparret kommer til Melodi Grand Prix
Israels sang udskiftet med blomster
Konflikten mellem Israel og Jordan betød, at man i Jordan nægtede at vise den israelske sang ’Abanibi’ til finalen i 1978. I stedet fik jordanerne lov at se på billeder af blomster, da bandet gik på med deres sang. Det blev en yderligere udfordring, da Israel endte med at løbe med sejren, her valgte man på jordansk tv ganske enkelt at cutte tv-signalet.
Kritik af Putin gav problemer
I 2009 stillede Georgien op med sangen ’We Don’t Wanna Put in’, der af mange og ikke mindst Grand Prix-juryen blev opfattet som en kritik af Rusland og Vladimir Putin (Put in – Putin red.). Juryen bad Georgien ændre teksten eller finde en ny sang, men Georgien nægtede og endte med at trække sig.
LÆS OGSÅ: Afsløring: Her kan du se Grand Prix-scenen
Gruppe stillede op uden sit land i ryggen
Nogen, der til gengæld formåede at snige politisk propaganda med hele vejen til Grand Prix-finalen, var gruppen Ping Pong, der stillede op for Israel i 2000. De valgte nemlig at have det syriske flag med på scenen i et ønske om at skabe fred mellem Syrien og Israel. Det faldt dog ikke i god jord hos hjemlandet, og i Israel meddelte man, at gruppen nu stillede op for sig selv og ikke repræsenterede Israel længere.
LÆS OGSÅ: Grand Prix-stjerner slås om scenen
Rod med stemmerne førte til dansk sejr
Danmark har også befundet sig midt i en Melodi Grand Prix-skandale i 1963, selvom det egentlig ikke var os, der udløste den. Da alle lande havde afgivet deres stemmer var det nemlig Schweiz, der stod til at vinde, men Norge havde lavet rod med deres stemmer og kom tilbage på skærmen og afgav nye stemmer, der gav Danmark sejren. Det skabte ikke overraskende en del ravage og beskyldninger om favorisering af nabolandet.
LÆS OGSÅ: Vil sejle publikum til Grand Prix: Det kan gå galt
Stjal Franco sejren fra Cliff Richard?
Langt de fleste europæere kan synge med på Cliff Richards populære sang ’Congratulations’, men sejren gik faktisk til Spanien, da Richard stillede op med sangen i 1968. En dokumentar afslørede mange år senere, at den spanske diktator Franco angiveligt skulle have bestukket adskillige lande for at tage den sejr.
Sang førte til nellikerevolutionen
Portugal er det eneste land, der kan bryste sig af at have haft en sang med til Melodi Grand Prix, der ”satte gang” i en revolution, nemlig nellikerevolutionen. I 1974 deltog landet med sangen ’E depois do adeus’, sangen blev sendt på en hemmelig radiokanal, så oprørere vidste, at de skulle gå i gang med at overtage centrale stedet i landet.
LÆS OGSÅ: Melodi Grand Prix: Er Basims sang kopi
Uvenskab mellem Grækenland og Cypern
Tyrkiets invasion af Cypern i 1974 fik konsekvenser flere år efter. I 1975 nægtede Grækenland at deltage i Grand Prix’et, fordi Tyrkiet fik lov at deltage, og i 1976 nægtede Tyrkiet at vise Grækenlands sang, der angiveligt skulle være om den Tyrkiske invasion.
Stem på den største skandale i feltet til venstre.
Kilde: Ni af skandalerne er fra The Times liste over skandaler, tv2.dk har selv suppleret med en ekstra.