Den danske Grand Prix-jury: Sådan stemmer vi

De danske stemmer til lørdagens finale tæller kun halvt, fem jurymedlemmer har nemlig også noget at skulle have sagt, og her kan du høre, hvad nogle af dem lægger vægt på.

Det er sangskriver Lise Cabble, producer Mich 'Cutfather' Hedin, guitarist og komponist Rune Funch og sangerinderne Monique Spartalis og Sys Bjerre, der styrer halvdelen af de danske stemmer, når finalen til det internationale Melodi Grand Prix løber af stablen.

Fedt, dengang de sang på eget sprog

Tilsammen udgør de fem den Grand Prix-jury og tv2.dk har talt med Sys Bjerre og Monique Spartalis for at høre, hvad de lægger vægt på.

- Jeg synes jo, der er en mening med, at det hedder Melodi Grand Prix - det er en hyldest til den gode melodi. Og jeg synes faktisk, det var fedt dengang alle landene sang på deres eget sprog. Jeg elsker jo ord, men lige netop med Melodi Grand Prix, synes jeg, det handler om, at man skal kunne forstå nummeret på tværs af lande, lige der er jeg måske lidt gammeldags, siger Sys Bjerre, der blandt andet er kendt for kæmpehittet ’Malene’.

LÆS OGSÅ: Grand Prix: Her er rækkefølgen til finalen | tvtid

  • "Man behøver ikke vælte rundt i brudekjoler"
  • Men selvom melodien har stor betydning for sangerinden, vil hun også gerne indrømme at hun lægger vægt på et rigtig godt show.

- Jeg synes helt klart, der skal være et show-element, ikke fordi folk skal op på seks meter høje stylter eller vælte rundt i brudekjoler, men det er også noget med, at man skal kunne levere den sang, når man synger, siger hun.

LÆS OGSÅ: Stor oversigt: Grand Prix-giganterne er væltet af tronen | tvtid

Juryen får både lov til at afgive stemmer til semifinalerne og finalen, men når faktisk aldrig at tale sammen. De bliver nemlig fulgt ind i salen til generalprøverne, afgiver deres stemmer og følges derefter ud, uden at tale om showet og deres stemmer.

"Jeg tager det meget alvorligt"

Og selvom det måske lyder som en overordentlig seriøs procedure for en sangkonkurrence, er jurymedlemmerne helt med på alvoren.

- Jeg ser det som et stort ansvar, og jeg tager det meget alvorligt, siger Monique Spartalis til tv2.dk og forklarer, hvad hun går efter, når hun afgiver stemmer:

- Jeg lægger mest vægt på stemmerne og hooklinen, og om den kan fænge efter man hører den første gang. Ligesom Basim og Emmelie de Forests sang.

LÆS OGSÅ: Stor oversigt: Grand Prix-giganterne er væltet af tronen | tvtid

  • "Alle burde synge på samme sprog"
  • Og selvom hun altså ikke har udvekslet ord og meninger med resten af juryen, kunne hun ligesom Sys Bjerre godt have ønsket, at folk sang på deres eget sprog.

- Hvis det var mig, der stod for det, skulle folk nok have sunget på deres eget sprog. Det handler om at lytte igennem og så et det ligegyldigt, hvilket sprog du synger på. Men jeg synes enten, at alle burde synge på deres eget sprog eller på engelsk, jeg tror nemlig de lande, der synger på engelsk i dag, har en fordel, fordi folk kender det sprog, siger hun.

LÆS OGSÅ: Grand Prix: Østrigs skæggede dame ånder favoritten i nakken | tvtid

Det bliver skuespillerinden Sofie Lassen Kahlke, der skal læse de danske stemmer op til finalen lørdag aften.

Husk du kan følge Melodi Grand Prix her på tv2.dk, hvor vi liveopdaterer fra den store finale i B&W Hallerne lørdag aften, hvor du ligeledes vil kunne følge festen fra de københavnske gader, når vi sender direkte under hele aftenen.