Sådan taler man ikke på "Slottet"

I ældre-bofællesskabet på Vemmetofte Kloster er der særlige regler for, hvad man taler om, og hvordan man opfører sig

Det er ikke alle og enhver, som får lov til at flytte ind på det gamle slot, Vemmetofte Kloster, der ligger på Sydsjælland.

Hvis man ikke er adelig af blodet, skal man i hvert fald være det "i ånden", som skovrider Leif Madsen udtrykker det i dokumentarfilmen ældre-bofællesskabet 'Slottet', der har premiere på TV 2 tirsdag aften. Han vil hellere lade et værelse stå tomt end lade en forkert flytte ind.

Man kritiserer ikke sølvbestikket

Da det er meget vigtigt, at slottets ældste beboere godkender alle nytilflyttere, skal de igennem en optagelsesprøve for at komme ind. Ellers kan de risikere at ryge ud igen meget hurtigt. Sådan som det gik en kvindelig beboer, der talte dårligt om det obligatoriske sølvbestik.

"Vi havde en dame, der var her ganske kort. Jeg havde en diskussion med hende ovre ved kaffebordet, hvor jeg sagde: Tænk, vi sidder her og spiser med sølvtøj fra 1700-tallet. Åh, men hun havde aldrig hørt noget så tosset. Hun syntes, det var meget bedre med stålbestik, fordi de var så tunge, disse sølvgafler. Hun var her ganske kort tid. Så rejste hun væk herfra. Gud være lovet!," fortæller en af de garvede beboere. Se klippet øverst på siden.

Nye tider på vej

Selv om der er høje krav til beboernes pli og dannelse, er der nye tider på vej. Blandt andet er påklædningen blevet mere afslappet.

Men hvis man ligefrem vil vove sig ned i spisesalen i cowboybukser, kræver det en stærk personlighed:

"Jeg kan huske den første gang jeg kom derned, var der et par stykker, der kiggede på de cowboybukser. Men jeg tror, de afholdt sig fra at sige noget, for de havde lært mig så godt at kende, at hvis de sagde noget, ville de bare få det - slask - tilbage," fortæller en kvindelig beboer i programmet.

'Slottet' vises tirsdag kl. 20.00 på TV 2