TV

Tre gode råd til børnefamilier: Sådan undgår I stress

Stressekspert Bjarne Toftegård giver gode råd til stressede børnefamilier.

At få kombinationen børn og arbejde til at gå op er en udfordring for mange familier.

Den seneste tid har debatten, om hvorvidt stressede børnefamilier bør have bedre vilkår, eller om de er forkælede og bare skal tage sig sammen, rumsteret i medierne.

Når forældrene føler sig stressede, handler det ofte om, at de ikke kan få virkelighed og forventninger til at stemme overens, fortæller stressekspert Bjarne Toftegård.

- Problemet er ofte, at det er svært at få tingene til at hænge sammen og at nå det hele. Og så er det svært, når man gerne vil noget og føler, at man ikke har mulighed for det. Så kommer man i en konflikt, siger han.

Bjarne Toftegård kommer her med tre gode råd, som børnefamilier kan benytte sig af i hverdagen.

Husk søvnen

Når tiden er knap, er søvnen ofte det første, der bliver skåret ned på. Men resultatet af den taktik er ikke optimalt.

- Hvis man ikke sover godt, fungerer man ikke godt. Søvn er vigtigt for at holde humøret oppe, og for at man kan være noget for både sin familie og sit arbejde, siger Bjørn Toftegård.

Pas godt på dig selv

Glade forældre skaber glade børn. Derfor er det vigtigt, at du prioriterer at gøre noget, der er godt for dig selv – også selv om tiden er knap.

Bjarne Toftegård sammenligner det med, at man også skal give sig selv sikkerhedsmasken på, før man hjælper børnene, hvis man sidder i et fly og lufttrykket falder. Hvis man ikke hjælper sig selv først, kan man heller ikke hjælpe sine børn.

- Det er et spørgsmål om ambitionsniveau. Nogle gange er man nødt til at give slip, sige nej eller bede om hjælp, så man ikke hænger på det hele selv. Og ikke mindst bør man nogle gange sige pyt og lægge noget mentalt fra sig, siger han.

Undgå den dårlige samvittighed

- Rigtig mange oplever dårlig samvittighed, når de føler, at de ikke kan følge med, siger Bjarne Toftegård.

Han anbefaler en øvelse, hvor man skifter ordene ’bør’ og ’skal’ ud med ’vælger’, når man overvejer eller planlægger dagligdagen.

- Gennemtænk tanken med ’vælger’ i stedet for. Når man ændrer tanken, giver det ikke samvittighedskvaler, fordi beslutningen bliver et valg eller en prioritet. Det er noget, vi aktivt har taget stilling til, siger han.

Når man vælger at gøre noget, er man en kriger. Hvis man skal eller bør noget, gør man sig selv til et offer, forklarer han.

I aften sætter Go'aften Danmark fokus på stressede børnefamilier. Programmet har besøg af en mor, der kæmper for at få en travl hverdag til at hænge sammen. Hun får selskab Manu Sareen, der er minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold. Det er på TV 2 klokken 18.30.

Du kan se Go' aften Danmark på TV 2 PLAY her.

Hvis du ikke allerede er tilmeldt TV 2 PLAY, kan du gratis oprette dig som bruger på www.tv2play.dk. Første måned er gratis.