TV

Børnerådet: Slut med druk i reality-tv

Du skal ikke længere kunne se uhæmmet druk i ‘Sommer i Sunny Beach’, skuespillere, som pulser smøger i ‘Borgen’, og sportsfolk, som fejrer en sejr ved at sprøjte champagne. I hvert fald ikke hvis det står til Børnerådet.

Det skriver metroxpress.

Rådet kræver i et høringssvar til Forbrugerombudsmanden om markedsføring til børn og unge, at der bliver lavet regler mod sportsfolk, skuespillere og reality-stjerner, der ryger og drikker på tv.

Næstformanden i Børnerådet, Lisbeth Wilms, peger over for metroxpress på, at de mange reality-programmer virker som indirekte reklame for alkohol og tobak:

- Vi er modstandere af den voldsomme eksponering af alkohol i nogle reality-programmer rettet mod unge, som ‘Paradise Hotel’, og at vi skal se sportsfolk på tv, der drikker, efter at de har vundet en kamp.

Danske unge har Europas største alkolholforbrug ifølge Sundhedsstyrelsen - 15-16-årige drikker dobbelt så meget alkohol som en gennemsnitsung. Mange unge har skoddet smøgen - men hver 10. ung i 8.-9. klasse ryger fortsat.

- Nu har vi fået advarsler på cigaretpakker - så bør tv-stationer også overveje, hvad de sender, og hvordan det påvirker de unge, der ser det, siger Lisbeth Wilms.

TV3 viser også tømmermænd

TV3’s pressechef Søren Hedman forstår glimrende Børnerådets synspunkter.

- Vi sender fra England og er underlagt skrappe engelske regler, der forbyder sex, grimt sprog og for meget alkohol før klokken 21. En del af programmet går jo også ud på at vise de tømmermænd og moralske skrupler, der fører med alkoholen, siger han.

 Det er slut med sex og druk for rullende kameraer for Irina Babenko, der har medvirket i en stribe reality-programmer som ‘Fristet’ og ‘Divaer i Junglen’.

- Da jeg meldte mig til programmet, tænkte jeg ikke på, hvem der så programmet, og hvordan de blev påvirket. Især at jeg havde sex på tv, har jeg fortrudt. Jeg er ikke kun hende, der fester og horer på tv.«

 Hun siger dog, det ofte er deltagerne, der beder om mere alkohol:

- Ofte er det jo ret kedeligt på de produktioner, hvis der ikke er alkohol til - det er jo det, der gør programmerne sjove at se. Men efter jeg er kommet hjem og har opdaget, at mange af dem, som ser programmet, er ned til 10 år, kan jeg godt se, at det ikke er smart.