TV

Høfeber kan få dig til at slingre som en spritbilist

Hvis du har ubehandlet pollenallergi, skal du være varsom, når du sætter dig bag rattet. Det viser et nyt hollandsk studie.

Lige som alkohol kan få os til at slingre på vejene, kan en høfeberramt snotnæse gøre os usikre bag et rat.

Et nyt hollandsk studie viser, at vores evne til at køre bil bliver dramatisk forringet, når vi lider af ubehandlet høfeber, skriver videnskab.dk.

I nogle situationer kan ubehandlet pollenallergi få os til at slingre som spritbilister med en alkoholpromille på 0,5, der som bekendt er grænsen for den tilladte mængde alkohol i blodet i Danmark.

Forskerne har udsat en gruppe allergikere for pollen uden for sæson. Derefter har de ladet dem køre i en bil med 90 kilometer i timen og målt, hvor meget de slingrede.

- Ingen kører i en helt lige linje, men vi ved fra tidligere studier, at der er en klar sammenhæng mellem alkoholindtag, og hvor meget man slingrer. Folk med en alkoholpromille på 0,5 slingrer for eksempel i gennemsnit 2,4 centimeter mere end en almindelig bilist, mens deltagerne i vores studie i gennemsnit øgede deres slingren med to centimeter, siger adjunkt Eric Vuurman fra Universitet i Mastricht til videnskab.dk.

Han tilføjer, at høfeber - modsat i forsøget - ofte påvirker personer over længere tid. Hvis man for eksempel har sovet dårligt, er det med til at påvirke koncentrationen, og derfor kan alle konsekvenserne af allergien tilsammen være med til at skubbe de snottede bilister ud over grænsen for det forsvarlige.