TV

Pas på: Vandfast solcreme kan ikke tåle vand

Forbrugerrådet Tænk har testet solcreme, der udgiver sig for at være vandfast. I fem ud af seks testede produkter forsvinder en stor del af effekten dog efter en tur under bruseren.

Man kan ikke regne med, at en vandfast solcreme beskytter huden, efter den har været udsat for vand. Sådan lyder konklusionen i Forbrugerrådet Tænks test af solcremer.

- Den oprindelige faktor i solcremen forsvinder. Kravet til produkter, der skriver, at de er vandfaste, er, at der skal være halvdelen af den oprindelige beskyttelse tilbage efter en tur i poolen, siger Stine Müller, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk og ansvarlig for testen.

Selv hvis cremen lever op til kravet, kan en en stor del af beskyttelsen altså forsvinde, når huden bliver våd.

Derfor anbefaler Stine Müller, at man i det hele taget ikke tager ansprisningen af vandfasthed alt for bogstaveligt, og at man er omhyggelig med at smøre sig ind igen, når huden er tør.

I størstedelen af de testede produkter er beskyttelsen nede på 20-30 procent efter turen under vand, i forhold til da cremen blev smurt på. Derudover ryger noget af effekten også, når man efterfølgende tørrer sig.

Derfor kan det også være nødvendigt at beskytte badeglade børn på anden vis, for eksempel ved at give dem en t-shirt på, anbefaler Stine Müller.

Gode råd om solcreme

Vent mindst otte minutter med at tage tøj på, når du har smurt dig ind. Forsøg har vist, at venter man kun fire minutter, så har tøjet opsuget så meget af solcremen, at solbeskyttelsen bliver markant forringet.

Undersøgelser viser også, at det er optimalt at smøre sig ind to gange inden for en halv time, inden du går ud i solen, fordi det samlede lag solcreme derved bliver tykkere, og der forekommer færre 'helligdage'.