TV

Undersøgelse: Vi vil ikke sidde ved siden af handicappede

60 procent af danskerne undgår helst at sidde ved siden af eller over for en spastiker på en længere togtur, viser undersøgelse.

De skal have rettigheder på lige vilkår med alle andre – men de skal helst ikke komme for tæt på. Mange danskere undgår direkte kontakt med mennesker med handicap, skriver Jyllands-Posten onsdag.

Ifølge en ny rapport, som Det Centrale Handicapråd netop har udarbejdet i forbindelse med regeringens handicappolitiske handlingsplan, er det ganske udbredt, at danskerne undgår kontakt med mennesker med handicap – simpelthen fordi man bliver forlegen, utilpas eller bange for at gøre noget forkert.

Undersøgelser viser, at 37 procent af danskerne ikke ville sætte sig ved nabobordet til en spastiker eller udviklingshæmmet på en café, mens 60 procent helst undgår at sidde ved siden af eller over for en spastiker eller udviklingshæmmet på en længere togtur.

- Det er desværre temmelig udbredt, fordi man bliver usikker på, hvordan man skal agere. Det er jo ikke af ond vilje, men det er et spørgsmål om frygt for det ukendte, siger Tue Byskov Bøtkjær, der er formand for Det Centrale Handicapråd.

Den manglende tolerance har 64-årige Hans Jørgen Møller bemærket. Han er 1,17 meter høj, og på grund af mange års slidgigt, kører han altid rundt på en trehjulet scooter, som gør, at han selv kan komme fra sted til sted. Men når han kommer frem, får han ofte lov til at sidde i fred.

- Stolen ved siden af mig er næsten altid den sidste, der bliver optaget. Så plejer jeg at sige: ”Bare rolig, det smitter ikke” – du ved, for at afmystificere tingene med lidt humor, siger han til Jyllands-Posten.

Synes det, du er retfærdigt, at såkaldte almindelige danskere undgår mennesker med handicap? Og hvordan kan vi blive bedre til at omgås hinanden? Bidrag med din mening på tv2.dk's Facebookside her.