TV

Må forældre lægge nøgne børn på Facebook?

Sommerbilleder af børn uden tøj hører ikke til på de sociale medier, mener et flertal i en ny måling.

Det virker måske harmløst at dokumentere sommerstemningen med et billede på Facebook af ens børn, der glade – og nøgne – plasker rundt på stranden.

Ikke desto mindre bør man holde sig fra det.

Det mener størstedelen af danskere i en megafonmåling foretaget for TV 2. Her svarer 63 procent, at det ikke er ok at lægge sommerbilleder af nøgne børn på de sociale medier uanset børnenes alder.

Hver femte mener modsat, at det er helt ok og folks egen sag.

Ifølge Gry Hasselbalch, der er projektleder i Medierådet for Børn og Unge, er vi de seneste år blevet mere påpasselige med, hvad vi lægger ud på de sociale medier.

- Vi er blevet mere bevidste om, at det, vi lægger ud, kan få sit eget liv. Det kan virke meget uskyldigt, hvis man deler et billede af sine børn uden tøj på med sin nærmeste familie, men man kan ikke regne med, at det kun er dem, man deler det med på nettet, siger hun.

Kan få en anden betydning

Selv om intentionerne med et hyggeligt sommerbillede er gode, kan billedet ende i en anden kontekst, som man som forældre måske ikke har interesse i.

Teknikken gør det nemmere og nemmere at søge gamle billeder frem, og på flere sociale medier fraskriver man sig rettigheder til et foto, når først det er uploadet. Derfor kan man ikke altid styre, hvor et billede ender.

- Man skal være bevidst om, at man deler med et større publikum, og at det, man deler, er med til at tegne et billede af ens børn, der også vil eksistere i fremtiden, siger Gry Hasselbalch.

- Man glemmer nogle gange, at ens børn også har ret til et privatliv, lige som man selv har. Alt omkring dem bliver efterhånden dokumenteret, lige fra scanningsbilleder og billeder fra de er spædbørn. Mange af de her billeder er harmløse og søde, hvis de sidder i et fotoalbum derhjemme, men kommer de på nettet, kan de få en anden betydning. Det skal man overveje det og så bruge sin sunde fornuft, råder hun.

Hvad mener du? Må  forældre lægge billeder af deres nøgne børn på Facebook? Kom med din mening på tv2.dk’s Facebookside her.

Hvis vi bevæger os væk fra de sociale medier og ud i den virkelige verden, har danskerne – ifølge megafonmålingen - et mere afslappet forhold til børn uden tøj på.

42 procent mener, at det er helt ok, at børn løber nøgne rundt i for eksempel parker og på stranden.

Hver femte mener til gengæld ikke, at nøgne børn er ok i sommervarmen.